07
juni
2018
|
13:46
Europe/Amsterdam

Ziggo-monteurs op pad met AED in bus

IMG-20180607-WA0001

Ziggo gaat helpen om Nederland 'hartveiliger' te maken. Vanaf 1 juni rijden 25 Ziggo-monteurs rond met een AED in hun servicebus. Dat is een apparaat dat een elektrische schok geeft om het hartritme te herstellen bij een hartstilstand.

De monteurs hebben een reanimatiediploma op zak en zijn aangemeld als burgerhulpverlener, zodat zij kunnen worden gealarmeerd via 112 als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. "We zijn ontzettend trots dat onze collega's zelf met dit initiatief zijn gekomen. In hun vrije tijd zijn ze uit heel Nederland naar de TEC Campus in Amsterdam gekomen om hun training af te ronden. Onze monteurs rijden overal in Nederland en met 1,2 miljoen klantbezoeken per jaar zijn we daarmee altijd dichtbij", aldus Nicole Hoebink, Director Installation & Maintenance.

"We zitten veel op de weg en maken dan ook veel mee. Vaak sta je dan machteloos. Nu kunnen we daadwerkelijk het verschil maken. Ik merk nu al dat mensen ons heel positief benaderen wegens de AED-sticker op de zijkant van de bus. Mensen waarderen het enorm", zegt monteur Gert Jan Hamstra, één van de initiatiefnemers.

6 minutenzone
Jaarlijks krijgen 15.000 tot 16.000 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De meeste hiervan vinden in woonwijken plaats, waar vaak geen AED in de buurt is. De Hartstichting wil dat meer mensen zulke situaties overleven. Daarom willen we van heel Nederland een '6 minutenzone' maken, een gebied waarin iedereen die een hartstilstand krijgt, binnen de eerste zes minuten kan rekenen op een reanimatie via een AED. Hoe sneller een slachtoffer hulp krijgt, hoe groter de kans op overleven.

Oproep via sms
In de praktijk is het voor professionele hulpdiensten niet altijd haalbaar om binnen die eerste cruciale minuten aanwezig te zijn. De gemiddelde aanrijtijd van een ambulance is al gauw 10 minuten. Bedrijven, waaronder Philips en Opel, dragen bij om van Nederland een '6 minutenzone' te maken. Ook de inzet van de 25 Ziggo-monteurs, die door het hele land rijden, kan levens redden. Zij rijden overal en omdat het oproepsysteem voor burgerhulpverleners via GPS werkt, krijgen zij automatisch via sms een oproep als er in de buurt waar zij zich op dat moment bevinden een hartstilstand plaatsvindt. Zij kunnen dan direct te hulp schieten met een AED.

Klik hier voor meer info over AED's en burgerhulpverlening, en meld je aan!