01
juli
2021
|
08:00
Europe/Amsterdam

Wetenschappers testen maagzweermedicijn in groot onderzoek naar behandeling hartfalen

Wetenschappers testen nieuwe geneesmiddelen, waaronder een bestaand medicijn tegen maagzweren, om hartfalen door een stijve hartspier te behandelen. Voor deze ernstige hartziekte, die vaker voorkomt bij vrouwen, bestaat nog geen goede behandeling. Het onderzoek zal ook meer inzicht in het ontstaan van deze ziekte geven. De resultaten moeten leiden tot behandelingen die deze vorm van hartfalen zo vroeg mogelijk tegengaan. Het onderzoek, waaraan meerdere ziekenhuizen meewerken, wordt geleid vanuit het Erasmus MC en het UMC Utrecht. De Hartstichting financiert het onderzoek.

Slecht werkende nieren
De onderzoekers bestuderen hoe nierschade – wat bij een aanzienlijk deel van de volwassenen voorkomt – bijdraagt aan hartfalen door een stijve hartspier. Eerder ontdekten ze dat mensen met chronische nierschade sneller deze vorm van hartfalen krijgen en eraan overlijden. Ook vonden ze hoe chronische nierschade tot deze vorm van hartfalen leidt, namelijk via chronische ontsteking en doordat de kleine bloedvaatjes in het hart slechter gaan werken.

Nieuwe behandelingen testen
Het onderzoek moet leiden tot methoden om de oorzaken van deze hartziekte zo vroeg mogelijk aan te pakken. Daarom bestuderen de onderzoekers de processen en signaalstofjes die de werking van het hart en de kleine bloedvaatjes in het hart verslechteren of verbeteren. Ze zijn al verschillende stofjes en processen op het spoor. Daardoor kunnen ze nu mogelijke medicijnen tegen hartfalen door een stijve hartspier gaan testen bij patiënten. Eén van de medicijnen is een bestaand maagzweermedicijn, dat ook helper-eiwitten in kleine bloedvaatjes en hartspiercellen blijkt te stimuleren. Helper-eiwitten helpen de eiwitten die een hartspiercel laten ontspannen.

Meer vrouwen
Er zijn meerdere vormen van hartfalen. Bij hartfalen door een stijve hartspier kan het hart zich niet goed ontspannen. Daardoor vult het hart zich minder goed met bloed en pompt het hart minder bloed uit. In Nederland leven ongeveer 120.000 mensen met deze ziekte, meer vrouwen dan mannen. Waarom de ziekte vaker voorkomt bij vrouwen is niet goed bekend.

Herkennen van hartfalen
Bij hartfalen gaat je hart langzaam achteruit. In het begin merk je er weinig van. Maar op een gegeven moment ontstaan er klachten. Vaak eerst alleen bij inspanning, later ook in rust. De ene dag voel je je fitter dan de andere dag. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Kortademigheid
  • Vermoeidheid
  • Vocht vasthouden

Met deze test ontdek je in 1 minuut of het verstandig is om naar je huisarts te gaan. Hoe eerder hartfalen ontdekt wordt, hoe beter.

Over het onderzoek
Onderzoeksleiders zijn prof. dr. Marianne Verhaar (UMC Utrecht) en prof. dr. Dirk-Jan Duncker (Erasmus MC). Artsen en onderzoekers van de volgende ziekenhuizen werken mee aan het onderzoek: Amsterdam UMC, Erasmus MC, Leids Universitair Medisch Centrum, OLVG, UMC Utrecht, Universiteit Leiden, UMC Groningen. Het eerder opsporen en beter behandelen van hartfalen is één van de topprioriteiten van de Hartstichting. De Hartstichting investeert bijna 3 miljoen euro in dit onderzoek dat op 1 juli 2021 start. De Nierstichting draagt ook bij aan het onderzoek.

Samenwerking
Dit initiatief is een samenwerking van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, het Netherlands Heart Institute en de Hartstichting. Zij vormen samen onderdeel van de in totaal negentien onderzoeks- en zorgorganisaties die hun krachten hebben gebundeld in de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA). Die werken samen en brengen geld bij elkaar om oplossingen voor hart- en vaatziekten te versnellen.