29
september
2021
|
00:00
Europe/Amsterdam

Wereld Hart Dag: Nederlander zorgt nog onvoldoende voor hart

  • Nieuwe peiling laat ruimte zien in preventie hart-en vaatziekten
  • 5 op de 10 vindt het vanzelfsprekend dat het hart het ‘gewoon’ doet
  • Dringend advies: meer aandacht voor eigen hartgezondheid

Uit een peiling van de Hartstichting blijkt dat slechts een kleine meerderheid van de Nederlanders (58%) bewust bezig is met hun hartgezondheid. Dit terwijl goed voor het hart zorgen kan voorkomen, dat iemand wordt overvallen door een hartstilstand of een beroerte. 8 op de 10 van de ondervraagden weet, dat ze zelf invloed hebben op hun gezondheid. En bijna 9 op de 10 vindt een gezond hart belangrijk. Maar niet iedereen komt dus in actie. Op 29 september, Wereld Hart Dag, roept de Hartstichting Nederlanders op stil te staan bij hun hart(gezondheid).

Bijna de helft van de ondervraagden (42%) vindt het vanzelfsprekend dat het hart het ‘gewoon doet’. Een misverstand, zegt de Hartstichting. Een gezond hart is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In totaal zijn er in Nederland op dit moment 1,5 miljoen chronische hart- en vaatpatiënten. Als er niets gebeurt, komen er steeds meer hartpatiënten bij. In 10 jaar tijd groeit het aantal patiënten naar verwachting met ruim 33%.

Voorkomen
Die groei moet gestopt worden, vindt de Hartstichting. De organisatie wil daarom mensen aanzetten hun hart gezond te houden. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “We kunnen nog veel bereiken door preventie. Mensen kunnen zelf iets doen. Factoren – zoals een hoge bloeddruk - die bijvoorbeeld tot een hartinfarct of beroerte kunnen leiden, kan je in de gaten houden. Als het nodig is, kan je hier in een vroeg stadium nog iets aan doen. Je kunt dan hart- en vaatziekten voorkomen.”

Bijzondere band
Gezondheidswaarden die van belang zijn voor een goede hartgezondheid zijn eenvoudig te controleren, zoals je BMI en bloeddruk. Maar goed voor je hart zorgen doe je ook door te bewegen, gezond eten en leven. “Het is letterlijk van levensbelang dat mensen goed voor hun hart zorgen, “ zegt Italianer. “Het hart is een vriend voor het leven. Mensen zouden, vanwege die bijzondere band, meer mogen doen om het hart gezond te houden.”

Onderzoek
Ook in het onderzoek is aandacht voor betere, vroege opsporing van (erfelijke) hart- en vaatziekten. Met steun van de Hartstichting werken onderzoekers aan de ontwikkeling van nieuwe tests om hart- en vaatziekten vast te stellen, of juist uit te sluiten.