14
oktober
2018
|
12:05
Europe/Amsterdam

Website voorspelt langer gezond leven

Effectief hart- en vaatziekten voorkomen door medicatie op maat.

Een interactieve website van het UMC Utrecht, genaamd U-Prevent, voorspelt zowel het risico op hart-en vaatziekten, als het effect van medicatie om dit risico te verlagen. Hierdoor weten patiënten én gezonde mensen precies, wat het (preventief) innemen van bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en bloedverdunners hen oplevert. Jannick Dorresteijn, arts in opleiding tot internist-vasculair geneeskundige, kreeg voor de ontwikkeling van de tool financiële steun van de Hartstichting.

Hart-en vaatpatiënten en mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten krijgen vaak hetzelfde trio aan medicijnen voorgeschreven: bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en bloedverdunners. “We schrijven deze medicijnen voor omdat we uit grote wetenschappelijke studies weten dat deze medicijnen de kans op hart- en vaatziekten gemiddeld genomen verkleinen. De medicatie werkt echter niet voor iedereen hetzelfde”, vertelt dr. Jannick Dorresteijn, internist in opleiding aan het UMC Utrecht. “Een patiënt in de spreekkamer wil natuurlijk weten: wat doet dit medicijn bij mij?”

Samen beslissen
Op de website kunnen huisartsen, specialisten en patiënten het risico op hart- en vaatziekten berekenen van een individuele patiënt. De arts vult makkelijk te meten gegevens in, zoals leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterolgehalte en eventuele medicatie. Vervolgens zien de arts en de patiënt wat het effect is van de medicatie en hoeveel ziektevrije jaren dit oplevert. Zo kunnen patiënt en arts in de spreekkamer samen beslissen om te starten of te stoppen met medicatie. “Als je weet hoeveel jaren je klachtenvrij kunt blijven dankzij een medicijn, ben je veel gemotiveerder om dat pilletje te blijven slikken.” zegt Jannick Dorresteijn. “En dat is belangrijk om te voorkomen dat mensen onnodig een hartinfarct of een beroerte krijgen.”

Medicijnen op maat
U-Prevent voorspelt hoe mensen effectiever hart- en vaatziekten kunnen voorkomen door medicatie op maat. Marina Senten, hoofd Allianties, Wetenschap & Innovatie bij de Hartstichting is enthousiast over de website: “Het wordt steeds duidelijker welke invloed individuele eigenschappen kunnen hebben op het ontstaan van ziekten en de werking van medicijnen. Dat biedt mogelijkheden om behandelingen aan te bieden die beter op het individu afgestemd zijn, in plaats van een ‘one size fits all’ behandeling.”

Big data
U-Prevent is gebaseerd op data van meer dan 700.000 patiënten in binnen- en buitenland: hart- en vaatpatiënten, diabetespatiënten, maar ook gezonde mensen die grote kans lopen om ziek te worden. Van deze mensen zijn allerlei gegevens verzameld, zoals leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterolgehalte en medicijngebruik. Ook is bijgehouden of zij ziek werden of zijn overleden door hart- en vaatziekten. Deze verzameling van ‘big data’ is gebruikt om slimme rekenmodellen te ontwikkelen.

Dekkerbeurs
Jannick Dorresteijn kreeg voor zijn onderzoek ruim € 50.000 van de Hartstichting. Deze zogenaamde Dekkerbeurs biedt jonge, talentvolle onderzoekers de kans zich verder te ontwikkelen als hart- en vaatonderzoeker. Andere partijen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de tool zijn ZonMw en Medcon International.