10
maart
2015
|
01:00
Europe/Amsterdam

Tweede Kamer onder de indruk van probleem tekort orgaandonoren

Namens ruim 1.000 mensen die nu in Nederland op de wachtlijst staan voor een donororgaan riepen 2 patiënten en een medisch specialist vandaag de Tweede Kamerleden van de vaste commissie voor VWS op het huidige registratiesysteem van orgaandonatie te vervangen, omdat het nauwelijks nog nieuwe orgaandonoren oplevert.

Met een petitie vroegen zij namens tal van organisaties aandacht voor het grote tekort aan orgaandonoren in Nederland. Dit tekort blijft bestaan omdat het huidige registratiesysteem voor orgaandonatie niet meer voldoet. Nog steeds overlijden veel mensen onnodig op de wachtlijst. Dat moet echt anders.

Op donderdag 12 maart vergadert de Tweede Kamer over de evaluatie van het Masterplan Orgaandonatie uit 2008. Fractievoorzitter van de SGP, Cees van der Staaij, gaf aan dat hij nog nooit zo’n groot aantal Kamerleden bij een petitie had meegemaakt: “Dat geeft aan dat het onderwerp Orgaandonatie in de Tweede Kamer heel belangrijk is”. Ook benadrukte Van der Staaij dat hij onder de indruk was van de persoonlijke verhalen van de patiënten die de petitie overhandigden.

Coalitie Orgaandonatie

Vanuit gezondheidsfondsen, organisaties van medisch specialisten en patiëntenverenigingen is een coalitie gevormd die pleit voor een beter donorregistratie systeem, waardoor méér donororganen beschikbaar komen om levens te redden en de kwaliteit van leven van méér mensen op de wachtlijst wordt verbeterd.

De petitie is een initiatief van de Nierstichting, het Longfonds, de Hartstichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland, de Hart & Vaatgroep, Vereniging Patiënten met Longfibrose, Vereniging Patiënten met Pulmonale Hypertensie, de Nederlandse Cystic Fibrose Stichting (NCFS), de Nederlandse federatie voor Nefrologie (NFN), de Nederlandse Transplantatie Vereniging en de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie.

Lees statement orgaandonatie Hartstichting