26
oktober
2018
|
15:28
Europe/Amsterdam

Ruim 1000 BuurtAED-acties in Nederland van start

'Beschikbare AED in de buurt kan leven redden'

Esther van Horne 1000e BuurtAED-actie 2

In Rotterdam is afgelopen week de 1000ste BuurtAED-actie van start gegaan. Het was Esther van Horne uit Rotterdam-Noord die daar het initiatief nam om haar buurt hartveiliger te maken.

“Ik weet hoe belangrijk het is om iemand snel te reanimeren,” vertelt Esther, die als verloskundige veel reanimatiecursussen heeft gevolgd. “Op televisie ging het laatst over AED’s en toen dacht ik: laat ik even checken waar er een hier in de buurt hangt. Op de site van de Hartstichting zag ik dat die er niet is. Ik dacht meteen: ik start een actie, want ik weet hoe belangrijk het is dat je snel kan handelen als iemand onwel wordt, en daarbij is een AED onmisbaar. Hopelijk denken mijn buren er hetzelfde over!” Esthers actie is te vinden op BuurtAED.nl.

6-minutenzone
Jaarlijks worden zo'n 17.000 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dat gebeurt in 70% van de gevallen thuis en onverwachts. De kans op overleving is groter als er snel hulp komt, omstanders direct starten met reanimeren en binnen zes minuten een AED wordt ingezet. Maar die is niet altijd in de buurt of toegankelijk. Veel apparaten hangen op plekken die niet 24/7 bereikbaar zijn; in gebouwen die ’s avonds of in het weekend gesloten zijn.

“Sinds de start van ons platform in maart namen ruim 1000 buurtbewoners het initiatief om een actie in de buurt te starten” zegt Marianne Spoelstra van de Hartstichting. “Vaak zijn dat mensen die in hun directe omgeving een hartstilstand hebben meegemaakt. Ze beseffen dat je met snelle hulp en de inzet van een AED het leven van een buurtbewoner kunt redden. Via BuurtAED is het eenvoudig om met de buurt een AED aan te schaffen.”

Crowdfunding via BuurtAED.nl
Met BuurtAED kunnen buurtbewoners samen hun buurt veiliger te maken. Enerzijds door een bestaande AED te registeren bij het reanimatieoproepsysteem, anderzijds om met elkaar een AED aan te schaffen. Via het platform BuurtAED.nl kunnen particulieren en organisaties een crowdfunding actie starten om met bijvoorbeeld de buurt, wijk, school een BuurtAED te kopen. De actie wordt mede mogelijk gemaakt door Philips, die een deel van het aankoopbedrag voor zijn rekening neemt.

Landelijk dekkend netwerk
De Hartstichting wil ervoor zorgen dat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis in heel Nederland binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen, zodat meer mensen overleven. Daarom bouwt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s.

Lees hier verder over onze ambities.