05
september
2018
|
09:05
Europe/Amsterdam

Reactie op nieuwe cijfers rookgebruik jeugd

Rookvrije generatie

De Nederlandse jeugd rookt minder. Dat blijkt uit het HBSC-onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Trimbos Instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Had begin deze eeuw nog bijna de helft van de jeugd ooit gerookt, in 2017 was dat gedaald naar 17%.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Deze nieuwe cijfers laten zien dat het de goede kant op gaat: steeds minder kinderen roken. En roken wordt steeds minder als normaal gezien. Dit zien we ook in de brede maatschappelijke beweging van meer rookvrije sportclubs, speeltuinen en andere plaatsen waar kinderen komen. Maar we zijn er nog niet: elke week raken honderden kinderen verslaafd aan roken. Met de hulp van de rijksoverheid, gemeenten, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de kinderen zelf kunnen we voorkomen dat kinderen ooit nog beginnen met roken. Zo werken we toe naar een volledig rookvrije generatie.”

De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van het de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Met een groeiend aantal partijen en personen werken ze toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als iedereen samen het goede voorbeeld geeft en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.