11
januari
2018
|
13:31
Europe/Amsterdam

Reactie op besluit ABP om te stoppen met investeren in tabak

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij:

“ABP zet hiermee een grote stap op het gebied van tabaksontmoediging en het realiseren van de rookvrije generatie. Daar zijn wij ontzettend blij mee. Wij feliciteren ABP met deze belangrijke stap en het nemen van deze leiderschapsrol. Wij roepen andere leiders in de samenleving, zoals bestuurders van andere financiële instellingen, dienstverleners en supermarkten op om dit voorbeeld te volgen.

Roken is verreweg de nummer één vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Jaarlijks sterven 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Wekelijks raken honderden kinderen verslaafd aan tabak.Roken is geen vrije keuze, tabaksproducten worden bewust zo gemaakt dat ze verslaving stimuleren. We hebben het hier over een combinatie van bewerkte gifstoffen die is ontwikkeld om kinderen te verleiden roker te worden. Niet voor niets is de meerderheid van de Nederlanders en het nieuwe kabinet voorstander van een Rookvrije Generatie: een maatschappij waarin niemand meer overlijdt aan de gevolgen van roken en kinderen rookvrij opgroeien. ABP geeft het goede voorbeeld: het is hoog tijd om te stoppen met investeren in deze dodelijke sector."

De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van het de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Met een groeiend aantal partijen en personen werken ze toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als iedereen samen het goede voorbeeld geeft en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.