04
oktober
2016
|
02:00
Europe/Amsterdam

Radboudumc Amalia kinderziekenhuis start met TikkieRing

Samenvatting

Vandaag ontving de 12-jarige Noa als eerste patiëntje in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis haar Tikkie. Kinderen met een hartaandoening krijgen een Tikkie na hun bezoek aan het ziekenhuis. Sommige kinderen hebben inmiddels al een grote hoeveelheid Tikkies aan hun TikkieRing verzameld.

De TikkieRing met stoere bedels (Tikkies) en een logboek helpt kinderen hun heftige en vervelende ervaringen te verwerken. De ring vertelt het persoonlijk verhaal van het kind.

In Nederland leven 30.000 kinderen en jongeren met een hartaandoening. Per jaar komen daar ongeveer 1.500 kinderen bij, gemiddeld vier per dag. Na het stellen van de diagnose krijgt 50 procent van de kinderen een cardiochirurgische operatie of een katheterinterventie.

TikkieRing

Om kinderen met een hartaandoening te steunen in het intensieve en vaak lange zorgtraject ontwikkelde De Hart&Vaatgroep samen met de Hartstichting het ondersteuningssysteem de TikkieRing.

Betty Duyghuisen, pedagogische zorg Radboudumc: “Veel kinderen moeten een hoop vervelende handelingen en/of onderzoeken ondergaan en maken veel mee tijdens hun ziekenhuisopnames en hartziekte. Dit verzamelsysteem helpt een patiëntje om deze gebeurtenissen een plekje te geven, kan als beloning dienen, maar fungeert ook als een soort van dagboek van wat een kind allemaal heeft meegemaakt.”

12-jarige Noa met hartaandoening blij met Tikkiering

De ouders van Noa vertellen:

“Noa heeft een ernstige hartspierziekte (restrictieve cardiomyopathy). Wij weten hoe heftig dit is, dus een bedeltje na elk onderzoek/behandeling is mooi om te krijgen. Noa gaat de TikkieRing met trots aan haar familie en vrienden laten zien.”

Logboek

Bij de TikkieRing met bedels hoort ook een (online) logboek met ruimte voor verhalen, tekeningen en foto's. In het logboek staat ook een symbolisch verhaal:’De schatten van Rapatiki’.

Op ht online platform kunnen kinderen met een hartaandoening en hun ouders hun ervaringen (digitaal) bijhouden en delen.

Online platform Hartvrienden

De TikkieRing valt onder het nieuwe, online platform Hartvrienden. Ouders en kinderen kunnen op dit platform steun vinden bij elkaar, zorgen delen en antwoorden krijgen op hun vragen.