29
juni
2017
|
02:00
Europe/Amsterdam

Opnieuw 2 oraties voor Dekker laureaten: Noam Zelcer en Frank Erik de Leeuw benoemd tot hoogleraar

Samenvatting

De Hartstichting is trots dat 2 Dekker-laureaten deze maand zijn benoemd tot hoogleraar: prof. dr. Noam Zelcer van het AMC is nu hoogleraar Molecular Regulation of Metabolism.

Eerder deze maand, 8 juni j.l. aanvaardde hij zijn ambt officieel met zijn oratie “The curious case of lipids”. Prof. dr. Frank-Erik de Leeuw van het Radboudumc is benoemd tot hoogleraar Neurovasculaire ziekten. Hij sprak zijn oratie ‘Verwonderen’ uit op 29 juni. Beide hoogleraren dragen met hun specialisme bij aan de strijd tegen hart- en vaatziekten. 

Thermostaat van ons cholesterol

Prof. dr. Noam Zelcer richt zich in zijn onderzoek op de ‘thermostaat’ van ons cholesterol. Met een beurs van de Hartstichting onderzoekt hij een eiwit (MARCH6) dat in actie komt wanneer het cholesterolniveau in de cel te hoog dreigt te worden. Dit eiwit kan de aanmaak van cholesterol blokkeren. Door meer kennis te vergaren over de werking van dit eiwit, kan op termijn een nieuw medicijn ontwikkeld worden dat slagaderverkalking  kan voorkomen. Zelcer kreeg in 2013 van de Hartstichting de Dekkerbeurs ‘Established Investigator’, de hoogste Dekkerbeurs die verder onderzoek mogelijk maakt.   

Onderzoek naar herseninfarcten

Prof. dr. Frank-Erik de Leeuw houdt zich onder andere bezig met onderzoek naar herseninfarcten bij mensen op relatief jonge leeftijd (onder de 50 jaar). Hij onderzoekt welke rol ontstekingen daarbij spelen. Hij is aan de Hartstichting verbonden vanwege een toegekende Dekkerbeurs in 2014: Clinical Established Investigator. Ook heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan thema 4 van de onderzoeksagenda, van de Hartstichting naar een betere acute behandeling van beroertes. 

Dankzij deze toponderzoekers kunnen we verder met het terugdringen van hart- en vaatziekten. De Hartstichting wenst prof. Zelcer en prof. De Leeuw veel succes in hun nieuwe functie.