18
november
2019
|
15:36
Europe/Amsterdam

Onderzoek: hartoperatie niet altijd nodig, medicatie werkt vaak net zo goed

Mensen met stabiele pijn op de borst (stabiele angina pectoris) die behandeld worden met medicijnen, hebben net zulke goede vooruitzichten als patiënten die een hartoperatie ondergaan. Dat blijkt uit een 10 jaar durend Amerikaans onderzoek onder bijna 5200 patiënten- de zogenaamde ISCHEMIA trial. De uitkomsten liggen in lijn met wat in Nederland al gebruikelijk is. De onderzoeksresultaten zullen in ons land dus naar verwachting niet veel veranderen aan de behandeling.

In Nederland krijgen mensen met stabiele pijn op de borst meestal eerst medicatie voorgeschreven. In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld als de klachten van patiënten ondanks behandeling met medicatie verergeren, kan alsnog tot een dotterbehandeling of een bypassoperatie worden overgegaan.

CT-scan
De uitkomsten van het onderzoek helpen cardiologen bij het beter bepalen voor wie een operatie zinvol is en bij wie niet. De onderzoekers hebben ook laten zien dat een CT-scan van het hart bij deze patiënten een vernauwing in de hoofdkransslagader kan aantonen. Mensen met deze vernauwingen moeten wél een operatie ondergaan. Mogelijk kan zo’n CT-scan in de toekomst ook in Nederland standaard gebruikt worden om bij deze patiëntengroep te bepalen wie toch een operatie nodig heeft.

De onderzoekers maakten hun resultaten zaterdag 16 november 2019 bekend, tijdens de Scientific Sessions van de American Heart Association, het grootste cardiologiecongres ter wereld.