26
oktober
2015
|
01:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe behandeling tegen boezemfibrilleren mogelijk door werking eiwitten te verbeteren

Samenvatting

Processen in de hartspiercel die leiden tot boezemfibrilleren zijn af te remmen door eiwitten te versterken. Dit ontdekte Deli Zhang in haar promotieonderzoek, dat de Hartstichting steunde. Haar onderzoeksresultaten maken het mogelijk om medicijnen tegen boezemfibrilleren uit te testen bij mensen. 

Deli Zhang promoveert op 26 oktober 2015 aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar onderzoek. 

Onderzoek processen boezemfibrilleren

In fruitvliegjes bootste Deli Zhang processen na die zich afspelen bij boezemfibrilleren. Bij deze hartritmestoornis gaan eiwitten kapot die de hartspiercellen laten samentrekken. Deli Zhang ontdekte dat deze samentrekkingseiwitten niet afbreken bij fruitvliegjes die als larve medicijnen hadden kregen, die de aanmaak van bepaalde helper-eiwitten stimuleren. Helper-eiwitten houden cellen in goede conditie door het onderhoud van andere eiwitten zoals samentrekkingseiwitten te verzorgen en beschadigde eiwitten af te breken en op te ruimen.

Beschermende geneesmiddelen 

Deli Zhang testte of bepaalde geneesmiddelen bescherming bieden tegen boezemfibrilleren. Deze geneesmiddelen kunnen de boezem cel beschermen tegen schade die boezemfibrilleren veroorzaakt. Verschillende van de geteste medicijnen bleken het ontstaan van boezemfibrilleren tegen te houden. Dankzij deze resultaten kunnen de onderzoekers deze geneesmiddelen nu testen in patiënten met boezemfibrilleren.

Gevolgen boezemfibrilleren 

De hartritmestoornis boezemfibrilleren kan zonder behandeling steeds erger en uiteindelijk zelfs chronisch worden. Deze ritmestoornis kent gevaarlijke gevolgen, zoals een herseninfarct en hartfalen. Als boezemfibrilleren eenmaal chronisch is, is de ziekte moeilijk te behandelen. Eerder onderzoek liet zien dat hartspiercellen van boezemfibrillerenpatiënten niet goed werken omdat de eiwitten die de hartspiercel laten samentrekken onherstelbaar beschadigd zijn.