08
juni
2015
|
02:00
Europe/Amsterdam

NIBHV en Hartstichting werven burgerhulpverleners

Samenvatting

Elke week krijgen zo’n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten van levensbelang. Burgerhulpverleners reanimeren in de kostbare minuten tot de ambulance arriveert. Het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening en de Hartstichting slaan nu de handen ineen om samen zoveel mogelijk nieuwe burgerhulpverleners te werven.

170.000 burgerhulpverleners nodig

Om ervoor te zorgen dat iedereen die in Nederland een hartstilstand krijgt binnen 6 minuten gereanimeerd wordt, zijn 170.000 burgerhulpverleners nodig die via een oproepsysteem kunnen worden opgeroepen. Op dit moment zijn er al ruim 86.000 burgerhulpverleners. Maar dat betekent dat er ook nog heel veel nieuwe burgerhulpverleners nodig zijn.

Marjan is een van die burgerhulpverleners. Zij redde het leven van haar overbuurman Coen die een hartstilstand kreeg. Marjan: “Ik schrok toen ik het sms-bericht kreeg. Het was mijn eerste oproep. Het is heel bijzonder om mijn overbuurman weer in goede gezondheid te zien. Maar het was een hele heftige ervaring.”

Bedrijfshulpverleners zijn ideale burgerhulpverleners

Het NIBHV en de Hartstichting gaan samen zo veel mogelijk bedrijfshulpverleners motiveren om zich aan te melden als burgerhulpverlener. Bedrijfshulpverleners kunnen reanimeren, weten hoe belangrijk het is om in een noodsituatie zo snel mogelijk te handelen en houden het hoofd koel. Dat maakt bedrijfshulpverleners bij uitstek geschikt als burgerhulpverlener.
De vaardigheden van bedrijfshulpverleners kunnen niet alleen op de werkvloer levens redden. Als zij zich aanmelden bij het oproepsysteem voor burgerhulpverleners kunnen zij ook voor hun buurtgenoten het verschil maken.

Word burgerhulpverlener

Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. Hoe sneller de hulp in de eerste zes minuten bij een hartstilstand, des te groter is de overlevingskans. Iedereen ouder dan 18 jaar die kan reanimeren mag burgerhulpverlener worden. Kijk voor meer informatie ook op www.nibhv.nl/BHV/bhv-als-burgerhulpverlener.html. Meldt u aan op www.hartstichting.nl/burgerhulpverlener.

Over de Hartstichting

Er zijn nu 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in ons land. Elke dag overlijden er ruim 100 mensen aan hart- en vaatziekten en komen er 1000 mensen met hart- en vaatziekten in het ziekenhuis terecht. Dit treft niet alleen patiënten, maar ook mensen in hun omgeving, zoals omstanders, familieleden en vrienden. De Hartstichting strijdt al meer dan 50 jaar, samen met heel veel anderen, tegen deze ziektes. We financieren onderzoek, geven voorlichting over een gezonde leefstijl en helpen innovaties te realiseren in de zorg.

Foto: Bijschrift: Koos Pulleman, directeur NIBHV en Floris Italianer, directeur Hartstichting bekrachtigen de samenwerking