01
oktober
2018
|
11:15
Europe/Amsterdam

Nationale actie Stoptober weer van start

Meer dan 50.000 mensen stoppen 28 dagen met roken

Aftrap Stoptober 2018-2

Vandaag, op 1 oktober, is Stoptober weer van start gegaan. De inmiddels nationale actie wordt voor de vijfde keer georganiseerd. Meer dan 50.000 mensen doen mee aan de actie om 28 dagen te stoppen met roken.

Stoptober is al vijf jaar succesvol in Nederland. Inmiddels hebben de afgelopen jaren meer dan 225.000 mensen meegedaan. En vandaag zijn nog eens meer dan 50.000 deelnemers gestart. Volgens onderzoek van Amsterdam UMC lukt het 70% om 28 dagen te stoppen. 20% tot 30% is na een jaar nog steeds gestopt met roken. Deelnemers van Stoptober komen uit alle lagen van de bevolking: van jong tot oud, van hoog- tot laagopgeleid. Ruim 40% van de deelnemers rookte meer dan 20 sigaretten per dag.

Eén van de belangrijkste succesfactoren voor het stoppen is dat mensen het samen doen. Hierdoor ontstaat positieve sociale controle en kunnen stoppers steun bij elkaar zoeken. Deelnemers van Stoptober worden onder andere begeleid door de gratis Stoptober-app. De app is dit jaar vernieuwd en onder meer uitgebreid met een chatfunctie. Hiermee kunnen stoppers kleine groepen creëren, bijvoorbeeld van vrienden, familie of collega’s.

Stoptober 2018
Er zijn dit jaar drie Stoptober-ambassadeurs die zelf ook stoppen met roken: Katja Schuurman, Kees van der Spek en Jan Slagter. Zij zetten zich gedurende de 28 dagen op verschillende manieren in om andere stoppers te steunen. Ook een aantal grote bedrijven doet mee aan de actie, waaronder Kruidvat en Lidl. Beide organisaties hebben dit jaar aangekondigd te stoppen met de sigarettenverkoop en stimuleren nu hun personeel om te stoppen met roken.

Stoptoberhuis
Inmiddels is ook het Stoptoberhuis geopend. Daar sluiten vijftig rokers zich samen vrijwillig vijf dagen en nachten op om de strijd aan te gaan met de sigaret. Onder begeleiding van deskundigen worden zij geholpen om die eerste, lastige dagen van Stoptober door te komen. Op www.stoptober.tv is dagelijks een livestream te zien vanuit het Stoptoberhuis. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS zal op 4 oktober een bezoek brengen aan het Stoptoberhuis om te zien hoe het de stoppers tot dan toe vergaat en hen een hart onder de riem te steken. Ook zal hij een boodschap inspreken ter ondersteuning van de overige tienduizenden stoppers in het land.