12
oktober
2015
|
02:00
Europe/Amsterdam

Landelijke Donorweek van start: registreer uzelf als donor

Samenvatting

Deze week is het Donorweek: een week om Nederlanders bewust te maken van het belang zich te registeren als orgaandonor. Bijna 60% van de Nederlanders is niet geregistreerd als orgaandonor. Een gemiste kans vinden de Hartstichting en De Hart&Vaatgroep. Met elk orgaan dat beschikbaar komt voor transplantatie is een leven te redden of kan de kwaliteit van leven sterk verbeterd worden.

De afgelopen 6 jaar is er vrijwel geen stijging van het aantal harttransplantaties te zien. En dat terwijl het Masterplan Orgaandonatie, ingegaan in 2008, een stijging van 50% tot doel had, met een ondergrens van 25%.

Meer orgaandonoren bij Actieve Donor Registratie

Veel mensen laten zich niet registreren. Daardoor weten nabestaanden vaak niet of de overledene zijn organen beschikbaar had willen stellen voor orgaantransplantatie. Zij krijgen deze moeilijke vraag vaak net na het overlijden van hun dierbare en staan dan voor een bijna onmogelijke opgave.

Om meer orgaandonoren te krijgen en het aantal mensen op de wachtlijsten voor transplantatie te verminderen, is de Hartstichting voorstander van Actieve Donor Registratie (ADR). Bij dit registratiesysteem krijgt elke Nederlander vanaf 18 jaar het verzoek zijn keuze voor het donorschap kenbaar te maken. Als iemand niet reageert krijgt hij een herinnering.

De Hartstichting en andere gezondheidsfondsen, patiëntenorganisaties en medisch specialisten lobbyen al jaren bij de politiek om dit registratiesysteem in te voeren. Het huidige registratiesysteem is volgens deze partijen te vrijblijvend.

Lees ons standpunt over Actieve Donor Registratie

Campagne ‘Donor worden. Waar wacht je nog op.’ 

De Donorweek is onderdeel van de landelijke orgaandonatie-campagne ‘Donor worden. Waar wacht je nog op.’ In deze campagne komen ontvangers van een donor- en weefselorgaan aan het woord die zichzelf ooit registreerden met het idee na hun overlijden zelf donor te worden. Zij roepen iedereen op om ook orgaandonor te worden, want je weet nooit hoe het leven loopt.

In deze campagne slaan gezondheidsfondsen waaronder de Hartstichting, de Nederlandse Transplantatie Stichting en het ministerie van VWS de handen ineen om zoveel mogelijk niet-geregistreerde Nederlanders over te halen donor te worden en zich te registreren. 

Registreer uzelf als orgaandonor

Bekijk filmpje van de donorcampagne

In de donorcampagne van oktober staan ervaringsverhalen van mensen met een donororgaan centraal. Jennifer van Bruggen is een van hen. Zij kreeg hartfalen vlak na haar zwangerschap. Gelukkig kreeg ze wel op tijd een nieuw hart.

Patiëntenverhalen

In Nederland staan 81 mensen op de wachtlijst voor een nieuw hart.  

Lees het verhaal van:

  • Shirley: een 22-jarige jonge meid die nu thuis wacht op een hart
  • Wendy: een jonge moeder die hartfalen kreeg net na de bevalling van haar tweeling en nu wacht op een nieuw hart
  • Wim: hij wacht op een nieuw hart en liep dit jaar nog de Vierdaagse met een steunhart

Hoe meer mensen zich registreren als orgaandonor, hoe groter de kans dat zij binnenkort een nieuw hart krijgen.

De sportieve Claudia en Wouter kregen al een nieuw hart. Inmiddels hebben zij de (top)sport weer opgepakt.