15
september
2016
|
02:00
Europe/Amsterdam

Hartstichting organiseert Hartstocht De Biesbosch

Samenvatting

Op zaterdag 17 september organiseert de Hartstichting, in samenwerking met World of Walking en Staatsbosbeheer, Hartstocht De Biesbosch. Ontmoet de natuurexperts, laat u inspireren door 56 persoonlijke hartsverhalen langs de route en ga op zoek naar de visarend die dit jaar voor het eerst in Nederland in De Biesbosch broedde. Loop mee en steun de strijd voor een gezonder vrouwenhart. 

Een wandeling met een beleving

Loop langs wilgentuinen, watertjes en over bruggetjes en ontdek tal van planten en diersoorten. Ga opzoek naar de visarend waar momenteel veel om te doen is. Deze vogelsoort haalde namelijk deze zomer de primeur door voor het eerst in Nederland jongen te krijgen en dat alleen in De Biesbosch. Tijdens de wandelroute zorgen gidsen van Staatsbosbeheer voor nog meer interessante ‘weetjes’ over dit prachtige gebied. Ook zal er op de route speciaal aandacht worden gevraagd voor het vrouwenhart. Deelnemers kunnen namelijk 56 persoonlijke verhalen lezen van mensen met allemaal een bijzonder hartsverhaal rondom het vrouwenhart. Het getal 56 symboliseert het aantal vrouwen dat dagelijks in Nederland overlijdt aan hart- en vaatziekten.

Kom in actie voor het vrouwenhart

In september voert de Hartstichting campagne voor het vrouwenhart om dit belangrijke thema onder de aandacht te brengen. Eén van de manieren om geld op te halen voor nieuw onderzoek, is via fondsenwervende evenementen. Dat doen we onder andere via deze Hartstocht. Van uw inschrijfgeld gaat namelijk € 7,50 naar onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Het is nodig dat in onderzoek én zorg de verschillen tussen mannen en vrouwen standaard in acht worden genomen. In ons land zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Dagelijks overlijden er meer vrouwen (56) dan mannen (50) aan een hart- of vaatziekte. We willen hart- en vaatziekten bij vrouwen net zo goed voorkomen, herkennen en behandelen als bij mannen. De kennisachterstand over vrouwen moet dus zo snel mogelijk worden ingehaald.

Om onze doelen te bereiken, zijn drie zaken nodig: 

  1. In nieuw hart- en vaatonderzoek moeten wetenschappers altijd onderzoeken of er relevante man-vrouw verschillen zijn.
  2. Artsen moeten bestaande kennis over man-vrouwverschillen beter toepassen.
  3. Nieuw onderzoek is nodig om de kennisachterstand over hart- en vaatziekten bij vrouwen in te halen.

Praktische informatie

Starten aan de Hartstocht is mogelijk tussen 8.30 en 11.00 uur bij het Biesbosch Museum, Hilweg 2 in Werkendam. Deelnemers van jong tot oud kunnen 6, 12 of 24 km wandelen. Wij raden u aan met de auto, fiets of brommer te komen. Met het openbaar vervoer is het Biesbosch Museum namelijk slecht te bereiken. Wel zijn er voldoende gratis parkeerplekken naast het museum. Gebruik van het veerpontje bij Werkendam Kop van ’t Land kan wat extra tijd kosten. Bij de registratiebalie ontvangt u drie consumptiebonnen. Bij de verschillende rustpunten kunt u deze inwisselen voor een broodje, krentenbol en een kopje koffie of thee. Daarnaast is het mogelijk om diverse extra consumpties te kopen tegen contant geld. Onderweg zijn er toiletvoorzieningen aanwezig. Honden mogen aangelijnd meewandelen. 

Inschrijven

De kosten bedragen € 15,00 inclusief wandelroute, 3 consumptiebonnen en € 7,50 voor het vrouwenhart. Voor kinderen tot 12 jaar is de wandeling gratis. 

Hartstocht

Deze Hartstocht wandeling maakt onderdeel uit van meerdere Hartstochten, die door de Hartstichting worden georganiseerd door het land. Een Hartstocht is een wandeling door bijzondere gebieden in Nederland. Het is niet alleen wandelen voor het goede doel en een gezellig dagje uit, maar ook nog eens voor een betere gezondheid. Genoeg bewegen houdt hart en bloedvaten in conditie en verlaagt de bloeddruk. Dat maakt de kans op hart- en vaatziekten zoals een beroerte kleiner.