21
september
2016
|
02:00
Europe/Amsterdam

Hartstichting haalt 4792 euro op met Hartstocht De Biesbosch

Samenvatting

Afgelopen zaterdag 17 september hebben maar liefst 639 wandelaars deelgenomen aan de tweede editie van Hartstocht De Biesbosch. Dit wandelevent in Nationaal Park De Biesbosch werd georganiseerd door de Hartstichting, in samenwerking met World of Walking en Staatsbosbeheer. Met deze wandeling van 6, 12 of 24 km is een mooi bedrag van € 4.792,50 ingezameld voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Veel positieve reacties

Judith Tomasoa, Eventmanager bij de Hartstichting: “Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen in Nederland. Dit accepteren wij niet en daarom organiseren we Hartstocht De Biesbosch. Met het opgehaalde geld willen we meer onderzoek doen naar het vrouwenhart. Een Hartstocht kan je op verschillende manieren beleven. Zo gingen vroeg in de ochtend de lange afstand wandelaars van start. Een Biesbosch dat ontwaakt, dat is geweldig om te ervaren. Later op de dag kwamen de recreatieve lopers, zelfs uit België en Duitsland. Van beide groepen kregen we zulke enthousiaste reacties, dat we door dit succes nu al de mogelijkheden bekijken voor een derde editie van de Hartstocht in 2017!” 

Een wandeling met een beleving

Tijdens deze avontuurlijke wandeltocht langs wilgentuinen, watertjes en over bruggetjes konden de deelnemers dit jaar ook opzoek naar de visarend waar veel om te doen is. Deze vogelsoort haalde namelijk deze zomer de primeur door voor het eerst in Nederland jongen te krijgen en dat alleen in De Biesbosch. Gidsen van Staatsbosbeheer zorgden daarbij langs de route voor nog meer interessante ‘weetjes’ over dit prachtige gebied. Ook konden wandelaars hun hartenkreet ophangen in de zogenaamde hartenboog. Verder werd er speciaal aandacht gevraagd voor het vrouwenhart. Deelnemers konden namelijk 56 persoonlijke verhalen lezen van mensen met allemaal een bijzonder hartsverhaal rondom het vrouwenhart. Het getal 56 symboliseert het aantal vrouwen dat dagelijks in Nederland overlijdt aan hart- en vaatziekten.

Een dag om nooit te vergeten

Ook hartpatiënten liepen mee met Hartstocht De Biesbosch, waaronder Joyce de Roo. Zij kreeg 13 oktober 2012 op 26-jarige leeftijd een zwaar hartinfarct. Joyce: “Het herstel verliep moeizaam. Het revalidatietraject duurde maar liefst 32 weken, 3 keer per week. Nog altijd slik ik veel medicijnen. Ik heb hartfalen en mijn hart werkt nog maar voor 30%. Hierdoor is mijn leven ingrijpend veranderd. Ik zou in de bloei van mijn leven moeten zijn, maar simpele dagelijkse dingen vallen mij al zwaar.” Desondanks was Joyce moedig genoeg om afgelopen zaterdag, samen met haar ouders een deel van de route te wandelen. Een mooie inzet waar zij trots op mag zijn! Zelf noemt Joyce haar deelname aan Hartstocht De Biesbosch op Facebook: “Een dag om nooit te vergeten.” 

Lees hier Joyce haar verhaal en bekijk hier haar video

In actie voor het vrouwenhart

In september voert de Hartstichting campagne voor het vrouwenhart om dit belangrijke thema onder de aandacht te brengen. Eén van de manieren om geld op te halen voor nieuw onderzoek, is via fondsenwervende evenementen. Hartstocht De Biesbosch is hier onderdeel van. Iedere wandelaar betaalt € 15,00 inschrijfgeld en van dit bedrag gaat € 7,50 naar onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dit heeft een eindbedrag van € 4.792,50 opgeleverd.