08
september
2016
|
02:00
Europe/Amsterdam

Hartstichting draagt als eerste bij aan Kennisprogramma

Samenvatting

De Hartstichting stelt als eerste gezondheidsfonds extra subsidie beschikbaar voor het Kennisprogramma Gender & Gezondheid, specifiek voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Kennisprogramma voor verbeteren gezondheid vrouwen gestart

Dit recent gestarte programma van ZonMw heeft het doel op twaalf thema’s de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen te verminderen. Begin 2016 maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) bekend dat zij de komende vier jaar 12 miljoen euro voor het Kennisprogramma uit trekt.

Directeur Jannet Vaessen van WOMEN Inc. reageert: “Wij zijn verheugd over het goede nieuws dat het Kennisprogramma Gender en Gezondheid gestart is na de jarenlange inzet van de Alliantie Gender & Gezondheid om in genderspecifiek onderzoek te investeren. Goede gezondheidszorg zou voor iedereen moeten gelden, ongeacht of je man of vrouw bent. Toch worden hart- en vaatziekten bij vrouwen vaak over het hoofd gezien, met alle gevolgen van dien.”

Ook Edvard Beem, plaatsvervangend directeur ZonMw is blij: “Wij zijn verheugd dat de Hartstichting investeert in een van de thema’s van het Kennisprogramma Gender en Gezondheid. Daarmee is de Hartstichting een voorloper en wij hopen dat andere organisaties op andere thema’s willen volgen.”

“Te veel vrouwen gaan dood aan hart- en vaatziekten, daarom vind ik het een belangrijke missie om dit te verbeteren. Hoe meer krachten we in de samenleving bundelen, hoe groter de impact in wat we doen.” Minister Edith Schippers (Volksgezondheid)

Bekijk ook de video op YouTube

Kennisachterstand inhalen

“We willen de kennisachterstand rondom hart- en vaatziekten bij vrouwen zo snel mogelijk inhalen. Om het ziektebeeld bij vrouwen eerder te herkennen én de zorg voor vrouwen te verbeteren. Dit project zien wij als een volgende stap” licht Floris Italianer (directeur van de Hartstichting) de extra investering toe.

De (nieuwe) samenwerking met ZonMw is er op gericht bestaande kennis over man-vrouw verschillen te bundelen en er conclusies uit te trekken. Die inzichten wordt gedeeld met artsen en onderzoekers, zodat de zorg voor vrouwen ook echt verbetert. Ook wordt zo duidelijk welke concrete kennis nog ontbreekt.

Doodsoorzaak nummer 1

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Jaarlijks overlijden ruim 20.000 vrouwen aan de gevolgen hiervan. Bij vrouwen worden hart- en vaatziekten vaak in een laat stadium herkend, omdat bijvoorbeeld de signalen minder duidelijk zijn en verward worden met stress of de overgang.

Bovendien weten artsen niet altijd hoe vrouwen het beste behandeld moeten worden. De meeste diagnose- en behandelmethoden zijn in het verleden getest op mannen en man-vrouw verschillen werden vaak niet meegenomen.

Concrete oplossingen

Hart- en vaatziekten bij vrouwen is onderdeel van de onderzoeksagenda van de Hartstichting en vormt daarmee een van de vijf topprioriteiten. De Hartstichting wil hart- en vaatziekten bij vrouwen net zo goed voorkomen, herkennen en behandelen als bij mannen.

Daarvoor is het nodig dat in onderzoek én zorg de verschillen tussen mannen en vrouwen standaard in acht worden genomen. Nieuw onderzoek moet leiden tot bijvoorbeeld méér inzicht in de symptomen bij vrouwen, het eerder opsporen van erfelijkheid én het ontwikkelen van een snellere test voor diagnose.

Lees meer over onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen en bekijk de Factsheet Vrouwenhart Feiten & Cijfers

Aandacht voor het vrouwenhart in september

De maand september staat bij de Hartstichting in het teken van hart- en vaatziekten bij vrouwen.