05
juni
2019
|
11:58
Europe/Amsterdam

Gezocht: Amsterdamse muren voor AED’s

Nog 100 AED’s nodig

In Amsterdam is de Hartstichting samen met partners naarstig op zoek naar buitenmuren om extra AED’s te plaatsen. De komende tijd gaat de Hartstichting met onder meer supermarkten en vastgoedeigenaren aan de slag om Amsterdam op meer plekken hartveilig te maken. Voor een goede dekking zijn er naar verwachting nog zo’n 100 aangemelde AED’s nodig verspreid over de stad.

Jaarlijks krijgen zo’n 850 mensen in Amsterdam een hartstilstand. De dekking van het aantal dag- en nacht beschikbare AED’s ligt op dit moment gemiddeld lager dan 50 procent. Ofwel: er kan niet overal op tijd een AED worden ingezet. Daarom gaat de Hartstichting de komende tijd met verschillende partijen samenwerken. Het doel is om een dekkend netwerk van geregistreerde 24/7 toegankelijke AED’s te krijgen.

Sinds 1 april is Amsterdam aangesloten bij HartslagNu. Dit landelijke oproepsysteem wordt ingezet bij elke 112-melding van een hartstilstand. Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als direct 112 wordt gebeld, binnen 6 minuten wordt gestart met reanimatie en een AED wordt aangesloten. De Hartstichting heeft als doel van Amsterdam een 6-minutenzone te maken met zowel voldoende burgerhulpverleners als voldoende beschikbare AED’s.

Zowel spreiding als aantallen verbeteren

Samen met vastgoedeigenaren, supermarkten, stadsboerderijen, inwoners van Amsterdam en nog veel meer partijen wil de Hartstichting ervoor zorgen dat er in Amsterdam meer muren mét een aangemelde AED komen. De Hartstichting doet daarom een oproep aan vastgoedeigenaren en inwoners van Amsterdam om bij te dragen aan een hartveiliger Amsterdam. Vooral in de stadsdelen Noord, Zuid-Oost en Nieuw-West is een betere beschikbaarheid van AED’s die dag en nacht te gebruiken zijn hard nodig. In het Centrum hangen er veel AED’s, maar daar is de spreiding nog onvoldoende.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Het is van levensbelang dat we de dekking in onze hoofdstad op orde krijgen. We kunnen veel levens redden door van Amsterdam een 6-minutenzone te maken. Gelukkig zijn er veel partijen bereid met ons samen te werken om dit voor elkaar te krijgen. Maar we hebben nog hulp nodig. Met elkaar moet het snel lukken om op de juiste plekken nog 100 AED’s beschikbaar te krijgen in de stad.

Kijk voor meer informatie op de website van de Hartstichting. www.hartstichting.nl/reanimatie