Gemeente Goirle start als eerste gemeente met Persoonlijke Gezondheidscheck

Vandaag trapt de gemeente Goirle als eerste gemeente in Nederland af met een pilot van de Persoonlijke Gezondheidscheck. Deze week ontvangen 4200 inwoners uit Goirle een uitnodiging om online en kosteloos deel te nemen. De pilot wordt mede mogelijk gemaakt door de Hartstichting.

Via de Persoonlijke Gezondheidscheck krijgen Nederlanders inzicht in hun eigen gezondheid en een persoonlijk advies om zelf mee aan de slag te gaan. De vernieuwende gezondheidscheck, het resultaat van meerjarig wetenschappelijk onderzoek, combineert medische, welzijns- als leefstijlonderdelen met elkaar.

De pilot in Goirle is een initiatief van de GGD Hart voor Brabant, gemeente Goirle, Huisartsenpraktijk Oranjeplein en de Hartstichting. Samen zetten zij in op het voorkomen van onder meer hart- en vaatziekten en ziektes zoals diabetes. Deelnemers met een verhoogd risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten krijgen het advies om bij het checkpoint van de huisarts aanvullend hun bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker te laten testen.

Preventie via e-health

De GGD Hart voor Brabant koos de Persoonlijke Gezondheidscheck als één van de innovatie-investeringen voor 2016. “Het is een unieke en eigentijdse manier om via e-health in te zetten op preventie. Het helpt mensen een totaalinzicht te krijgen in hun gezondheid en leefstijl, maar ook om daar zelf verantwoordelijkheid in te nemen. Dat levert hen niet alleen meer vitaliteit op, maar ook een lagere kans op chronische ziekten. Het sluit aan op onze ambitie om in te zetten op preventie en mensen gezond te houden ,” aldus Judith Piek, projectleider van de GGD Hart voor Brabant.

Meer informatie over de pilot

De GGD breidt de pilot in ieder geval uit naar twee andere gemeenten. En bij succes hopelijk naar alle gemeenten. Kijk voor meer informatie over de pilot in gemeente Goirle

Samenwerkende partners Persoonlijke Gezondheidscheck

De Persoonlijke Gezondheidscheck is ontwikkeld door het NIPED Instituut met een samenwerkingsverband van de Landelijke Huisartsenvereniging, het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskundigen, gezondheidsfondsen De Hartstichting, de Nierstichting, het Diabetesfonds, het Longfonds en GGD GHOR Nederland. Het is een resultaat van meerjarig wetenschappelijk onderzoek. De Persoonlijke Gezondheidscheck wil een landelijke standaard worden.