08
december
2016
|
01:00
Europe/Amsterdam

Game Held wint de European Serious Game Award

Samenvatting

Gisteren werd bekend dat de reanimatiegame Held één van de winnaars is van de European Serious Games Awards. De game van de Hartstichting won de eerste prijs in de categorie Academic. Dit is een prijs voor de beste serious game gemaakt in een academische omgeving. Held is ontwikkeld door het Gamelab van de TU Delft en wordt ingezet als onderdeel van het reanimatieproject op middelbare scholen.

Harry van der Zaag, projectleider Reanimatieonderwijs op school:

“Held is de eerste serious game die de Hartstichting heeft ontwikkeld. Het is bijzonder om erkenning te ontvangen van internationale specialisten in serious gaming. Deze award toont aan dat de game zowel speltechnisch als inhoudelijk goed in elkaar zit. Held is een waardevol onderdeel van het project Reanimatieonderwijs op school, waarmee de duur van een reanimatieles gehalveerd kan worden van 4 lesuren naar 2 lesuren.”

Reanimatiegame

Held is een serious game voor jongeren vanaf 14 jaar en ontwikkeld in samenwerking met het Gamelab van de TU Delft. Een serious game is een computergame dat het doel heeft om de speler iets te leren.

Held leert scholieren hoe ze moeten reanimeren en maakt onderdeel uit van het Hartstichtingsproject Reanimatieonderwijs op school. Het doel van het spel is om de noodzaak van reanimeren te begrijpen, alle handelingen van het reanimeren te (leren) kennen en deze in de juiste volgorde aan te leren.

Actieve spelbeleving

Jongeren spelen het spel op hun mobiel of tablet en leren op een uitdagende, betrokken manier de theorie van het reanimeren. Het spel begint met een korte uitleg en een oefening van borstcompressies. Daarna komt de speler in het spel terecht, waar hij wordt uitgedaagd de reanimatiehandelingen zelf uit te vinden. Het spel kent meerdere levels, verzamelitems, een competitief element en minispelletjes zoals een quiz, om ervoor te zorgen dat de speler het spel blijft spelen en de reanimatiehandelingen beter onthoudt.

Na het spelen van de game en het volgen van 2 lesuren praktijkles, ontvangen de leerlingen een reanimatiecertificaat. De game kan ook na afloop van het project nog regelmatig worden gespeeld, zodat de leerlingen de reanimatietheorie blijven herhalen.

Lees meer over de game Held

Reanimatieonderwijs van levensbelang

Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De Hartstichting heeft het doel om uiteindelijk iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Jaarlijks kunnen zo 2.000 tot 3.000 levens worden gered. Lees hoe we dit willen bereiken

De Hartstichting zet zich in voor reanimatieonderwijs op school, zodat zoveel mogelijk jongeren leren reanimeren. De Hartstichting biedt een erkend lespakket voor reanimatieonderwijs aan.

Over de European Serious Games Awards

De European Serious Games Awards worden georganiseerd door de Serious Game Society. De jury bestaat uit gevestigde serious game ontwerpers en onderzoekers op het gebied van serious gaming. 

De uitreiking vond op 7 december plaats tijdens de Game and Learning Alliance (GALA) International Conference in Utrecht.