08
november
2015
|
01:00
Europe/Amsterdam

Feestelijke lancering Hartvrienden - nieuw platform voor ouders en kinderen met hartaandoening

Samenvatting

Vanmiddag vond in het Spoorwegmuseum in Utrecht de feestelijke lancering van Hartvrienden plaats: het nieuwe platform voor ouders en kinderen met een hartaandoening. Zo’n 70 gezinnen met kinderen met een hartaandoening woonden het evenement bij, dat gepresenteerd werd door Z@pp-presentatrice Evelien Bosch.

Nieuw online platform

Hartvrienden is een initiatief van de Hartstichting en De Hart&Vaatgroep. Ouders die net te horen hebben gekregen dat hun kind een hartaandoening heeft, zitten vaak met zorgen en vragen. Op het nieuwe online platform Hartvrienden kunnen ouders steun vinden bij elkaar, zorgen delen en antwoorden op hun vragen vinden. Daarnaast biedt Hartvrienden ouders en hun kinderen ondersteunende producten en diensten aan, zoals Kris Krokodil, de TikkieRing, Hartenwijzers en vakanties.

Veel vragen en zorgen

Yolanda van Wijk, een van moeders die aanwezig was de lancering, vertelt: “Toen ik hoorde dat mijn kindje geboren zou worden met een hartafwijking stortte mijn wereld even in. Ik had zoveel vragen. Voor alle ouders die dit moeten meemaken is er nu Hartvrienden. Zo fijn dat er een plek is waar we met onze vragen en zorgen terecht kunnen en die ons de weg wijst. Dat geeft een steuntje in de rug in zo'n moeilijke en onzekere periode.”

Ga naar Hartvrienden

30.000 kinderen en jongeren met hartaandoening

In Nederland leven 30.000 kinderen en jongeren met een hartaandoening. Per jaar komen daar ongeveer 1.300 tot 1.400 kinderen bij, gemiddeld 4 per dag. Na het stellen van de diagnose krijgt 50 procent van de kinderen een hartoperatie of een katheterbehandeling.

Patiënten met een aangeboren hartaandoening lopen grotere kans op onder andere ontstekingen van het hart en de kleppen, ritmestoornissen en hartfalen. Naast deze lichamelijke problemen blijkt uit internationale studies dat zij vaak emotionele- en gedragsproblemen hebben, zoals een laag gevoel van eigenwaarde, angsten en depressies, een gevoel van eenzaamheid en moeizame aanpassing aan het sociale leven.