31
augustus
2015
|
02:00
Europe/Amsterdam

Eerder herkennen hart- en vaatziekten bij vrouwen redt levens

Samenvatting

Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen vaak anders of vager dan bij mannen. Vrouwen en artsen verwarren hartklachten vaak met overgangsklachten. Een hartziekte, zoals een hartinfarct, wordt hierdoor sneller over het hoofd gezien of niet herkend waardoor er onherstelbare schade kan optreden. De Hartstichting start daarom vandaag een campagne om geld in te zamelen voor onderzoek om hart- en vaatziekten bij vrouwen eerder te herkennen.

Hoe meer er bekend wordt over het vrouwenhart en voortekenen van hartziekten, hoe eerder vrouwen gediagnostiseerd en behandeld kunnen worden. Dit redt levens en voorkomt onherstelbare schade aan het hart. Bij vrouwen zijn hart- en vaatziekten nog steeds doodsoorzaak nummer 1. Per dag overlijden er 57 vrouwen aan een hart- of vaatziekte.

Hartklachten aangezien voor overgangsklachten

Hartklachten ontwikkelen zich bij de meeste vrouwen vanaf de overgang. Artsen en vrouwen scharen klachten als vermoeidheid of hartkloppingen daarom vaak onder overgangsklachten, stress of burn-out. Als een vrouw getroffen is door een hartinfarct blijkt achteraf vaak dat zowel de vrouw zelf, haar omgeving als haar arts niet wist dat de klachten voortekenen waren van iets ernstigs.

Floris Italianer, directeur Hartstichting: ”Een hart- of vaatziekte kan iedereen van de ene op de andere dag overkomen. Met grote impact op de patiënt en zijn of haar omgeving. Het is daarom van levensbelang te investeren in kennis over het vroegtijdig herkennen van deze ziekten zodat we deze in de toekomst een stap voor kunnen blijven. Hiervoor is extra onderzoek nodig dat zich richt op de verschillen tussen mannen en vrouwen. Tot nu lag in wetenschappelijk onderzoek vaak de focus op mannen.” 

Meer over de verschillen tussen mannen en vrouwen

Onderzoek naar eerder herkennen hart- en vaatziekten

Met steun van de Hartstichting gaan wetenschappers onderzoek doen naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Dit moet leiden tot meer inzicht in vage klachten en voortekenen, het beter in kaart brengen van erfelijke aanleg en het ontwikkelen van nieuwe tests waarmee patiënten en artsen sneller en eerder hart- en vaatziekten kunnen vaststellen of uitsluiten.

In 2014 heeft de Hartstichting de samenleving gevraagd welke onderzoeksthema's van de Hartstichting prioriteit moeten krijgen. Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen en het eerder herkennen kregen toen de meeste stemmen en staan bovenaan de onderzoeksagenda.

Meer over onderzoek naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten bij vrouwen

Campagne Hartstichting

In september staat het vrouwenhart centraal in de campagne van de Hartstichting. Een tv-commercial vertelt het verhaal van Marjolein, die op 47-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand. Bij haar werden de signalen van een hartziekte niet op tijd herkend. In de commercial vertellen nabestaanden van Marjolein en andere betrokkenen over de impact die dit op hun leven heeft.

Cijfers

Elke dag overlijden in Nederland 57 vrouwen aan een hart- of vaatziekte en worden er 440 vrouwen in het ziekenhuis opgenomen vanwege hart- en vaatziekten. Naar schatting leven meer dan 500.000 vrouwen met een hart- of vaatziekte.

In 2011 (meest recente cijfers van het RIVM) kostten hart- en vaatziekten de samenleving 8,3 miljard euro. Hart- en vaatziekten vormen de tweede kostenpost – 9,2% - van de totale kosten voor de gezondheidszorg (89 miljard euro) ná de kosten voor psychische aandoeningen. Kanker kostte de maatschappij4,8 miljard euro (5,3% van de totale kosten voor de gezondheidszorg).

De kosten voor vrouwen met een hartziekte waren in 2011 4,1 miljard euro.

De Nederlandse bevolking bestond in 2014 uit 3,2 miljoen vrouwen van boven de 50 jaar (vrouwen komen gemiddeld op hun 50e/51e jaar in de overgang).