20
april
2018
|
08:36
Europe/Amsterdam

Daling aantal rokers: reactie Alliantie Nederland Rookvrij

Vanochtend maakte het Trimbos-instituut bekend dat het aantal mensen in Nederland dat rookt verder is gedaald. Floris Italianer, voorzitter Alliantie Nederland Rookvrij, spreekt van een positieve ontwikkeling. 

"Fantastisch om te zien dat het aantal rokers (wederom) flink is gedaald. Dit bevestigt dat het mogelijk is om met de juiste mix van maatregelen, gezondheidsprogramma’s en campagnes het aantal rokers terug te dringen. En dat is goed nieuws voor de volksgezondheid, maar ook voor onze jeugd. Want zien roken doet roken en als er minder volwassenen roken, zullen kinderen dit voorbeeld minder snel volgen. Onze ambitie is dat kinderen over een aantal jaren rookvrij opgroeien. De Rookvrije Generatie, de beweging die door de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds enkele terug is geïnitieerd, krijgt steeds meer draagvlak. Dat zagen we al aan het toenemende aantal organisaties, verenigingen en bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen. Deze nieuwe CBS cijfers bevestigen het resultaat. De urgentie is onverminderd hoog. Nog steeds sterven jaarlijks 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Tegelijkertijd raken iedere week nog steeds honderden kinderen verslaafd. Daarom roepen we de overheid op om in het aanstaande Preventieakkoord ambitieuze doelstellingen op te nemen die we gezamenlijk gaan realiseren.“

KWF, Hartstichting en Longfonds werken samen aan een Rookvrije Generatie. Met ruim 100 partners werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie. 

Voor meer informatie:
www.rookvrijegeneratie.nl