Crowdfunding Hartstichting van start voor innovatief onderzoek naar hart- en vaatziekten

Een doorbraak komt vaak uit onverwachte hoek. De Hartstichting wil talentvolle onderzoekers de kans bieden innovatief onderzoek te doen. Zo is hen gevraagd buiten de gebaande paden te denken en te komen met originele tegendraadse onderzoeken. Vanaf vandaag t/m 30 juni 2017 gaan 5 onderzoekers, samen met de Hartstichting, via crowdfunding het benodigde bedrag voor hun onderzoek bij elkaar werven.

De Hartstichting verwacht juist dat deze originele, innovatieve onderzoeksprojecten veel winst opleveren voor patiënt en een grote stap voorwaarts betekenen in het eerder herkennen en behandelen van hart- en vaatziekten.

Steun uit de samenleving

In de selectie van de onderzoeken is de steun van de achterban cruciaal. Daarom heeft de Hartstichting ervoor gekozen om de onderzoeken via crowdfunding te laten financieren. Ook wil de Hartstichting hiermee haar donateurs de mogelijkheid bieden om specifieke projecten en onderzoekers te steunen.

Begeleiding Hartstichting

De Hartstichting gaat de onderzoekers op diverse manieren ondersteunen. Via begeleiding voor, en tijdens de campagne, werving onder de donateurs en relaties van de Hartstichting, en door een apart crowdfunding platform. Donaties voor deze projecten worden verdubbeld door de Hartstichting. 100% van de donaties komt ten goede aan het project en als het streefbedrag niet wordt gehaald, kan het project niet doorgaan en worden de giften teruggestort. De onderzoekers bieden de donateurs diverse tegenprestaties als dank voor de donatie.

Crowdfunding voor 5 onderzoeken

Dit jaar gaan 5 onderzoekers via crowdfunding het benodigde bedrag voor hun onderzoek bij elkaar werven.

Het gaat om de volgende onderzoeken:

1. Minder afstoting door betere match tussen donorhart en ontvanger | dr. Jessica van Setten (UMC Utrecht)
    ‘De kans op afstoting en op ernstige bijwerkingen door medicijnen verkleinen na een harttransplantatie. Dat wil ik met mijn onderzoek bereiken.’

2. Sneller zekerheid over je hart | dr. Mark Schuuring (AMC Amsterdam)
    ‘Ik wil bereiken dat artsen en patiënten nieuwe technieken, zoals apps, beter benutten. Zo kunnen we  eerder ingrijpen bij ernstige hartklachten, en patiënten sneller geruststellen als hartklachten onschuldig zijn.’

3. Kan stress een hartstilstand veroorzaken? | dr. Anouk Schrantee (AMC Amsterdam)
    ‘Ik onderzoek of emotionele stress een hartstilstand kan veroorzaken. Als we dat kunnen aantonen, kunnen we hartstilstanden beter voorkomen.’

4. Een veilig en snel toe te dienen medicijn bij een beroerte | dr. Yaël Nossent (LUMC Leiden)
    ‘Een medicijn dat het ambulancepersoneel direct kan toedienen bij een beroerte. Dat hoop ik met mijn onderzoek te bereiken. Om levens te redden en blijvende hersenschade te voorkomen.’

5. Heeft de vrouwelijke cyclus invloed op hartklachten? | dr. Jeanine Roeters van Lennep (Erasmus MC Rotterdam)
    ‘Ik wil de diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen verbeteren. Daarom onderzoek ik de invloed van maandelijkse schommelingen van vrouwelijke hormonen.