24
augustus
2017
|
02:00
Europe/Amsterdam

Collecteopbrengst Hartstichting stijgt sinds 2008

Samenvatting

Ruim 50.000 collectanten en 4.500 vrijwilligers halen € 3.045.052 op voor éérder herkennen hart- en vaatziekten.

De 50ste collecte van de Hartstichting van 2 tot en met 8 april brengt € 3.045.052 op. Tegen alle trends in stijgt de collecteopbrengst met € 94.623 ten opzichte van 2016. Dankzij de inzet van 4.500 vrijwilligers en 50.000 collectanten is er sinds 2008 voor het eerst een stijging. Met de giften werkt de Hartstichting aan oplossingen om hart- en vaatziekten éérder te herkennen en op te sporen.

Geld voor onderzoek

Zo’n 4.500 vrijwilligers organiseren jaarlijks samen met de Hartstichting de collecte verspreid over 1243 locaties. Ruim 50.000 collectanten gaan tijdens de Hartweek op pad om donaties te verzamelen voor onderzoek naar signaalstofjes in het bloed die helpen een naderend hartinfarct op te sporen. Voorbeelden hiervan zijn eiwitten, moleculen en bloedcellen. Door te meten welke stoffen actief zijn, en hoeveel ervan aanwezig zijn, krijg je veel informatie over wat er gaande is in het bloed en de bloedvaten. Hoe beter we deze signaalstoffen leren kennen, hoe beter we het risico op een hartinfarct kunnen inschatten. Zo kunnen we mensen op tijd de juiste behandeling bieden en een hartinfarct voorkomen.

Innovatie

De Hartstichting werkt continue aan het innoveren van de collecte omdat mensen steeds vaker geen kleingeld in huis hebben. Dit jaar liep een pilotgroep van collectanten verspreid over het land met een contactloze collectebus om deze nieuwe manier van collecteren te onderzoeken. Met de contactloze collectebus kunnen mensen snel, makkelijk en veilig doneren met een contactloze betaalpas of met hun mobiele telefoon. Sinds 2016 kunnen ze zelfs met hun smartphone een eenmalige donatie geven door de iDEAL QR-code sticker op de collectebus te scannen met de iDEAL QR-codescanner app.

Dankbaar

Ronald Schouten, Teammanager Acties & Events van de Hartstichting: “We zijn alle collecte-vrijwilligers en collectanten ongelooflijk dankbaar voor hun inzet in dit bijzondere jaar waarin de 50ste collecte werd georganiseerd. Zonder vrijwilligers geen collecte. Onze dank is enorm groot!”