24
mei
2022
|
14:41
Europe/Amsterdam

Coen kreeg 3 hartinfarcten en fietst nu 550 kilometer naar Parijs

In vier dagen tijd van Den Haag naar de Eiffeltoren in Parijs. Gestelaar Coen van der Zanden legt, nadat hij tot drie keer door een hartinfarct werd getroffen, deze tocht van 550 kilometer af. Samen met andere deelnemers heeft hij bijna een ton aan euro’s bij elkaar gebracht. Met het geld doen wetenschappers onderzoek naar oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te behandelen. Het fietsevenement, met de naam Cycle Paris, vindt plaats van 26 t/m 30 mei.

De fietsers dragen niet alleen bij aan onderzoek, maar ook aan de (eigen) hartgezondheid. Bewegen verlaagt de bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten. Waarom dit belangrijk is, weten deelnemers maar al te goed. Zonder uitzondering hebben zij iets met het hart. Eventmanager Anna Koster van de Hartstichting: “De ene staat als zorgverlener aan het bed, een ander fietst mee omdat die iemand kent die werd getroffen door een hartaandoening. Maar ook mensen die zelf patiënt werden, doen mee. Iedereen heeft een verhaal. Eenmaal onder de Eiffeltoren houdt niemand het droog. Dat is echt een kippenvelmoment.”

Coen van der Zanden Cycle Paris

Trappen voor medische vooruitgang
Coen van der Zanden uit Sint-Michielsgestel is een van die deelnemers met een verhaal. Zijn vader overleed op 56-jarige leeftijd aan zijn vierde hartinfarct. Van der Zanden: “Helaas waren er toen nog geen oplossingen om zijn leven te verlengen. Op mijn veertigste kreeg ik dezelfde hartproblemen als hij destijds had. Drie jaar daarna belandde ik, ondanks een gezondere leefstijl voor de tweede keer in het ziekenhuis. Er werden weer twee stents geplaatst. Ondertussen was ik intensiever gaan fietsen. Plotsklaps kreeg ik mijn derde hartinfarct. Gelukkig is de wetenschap inmiddels zover, dat ik binnen een jaar na mijn operatie een sportieve uitdagingen kan aangaan, zoals deze.” Coen fietst niet alleen 550km van Den Haag naar Parijs, maar in het najaar ook een tocht van 750km van Apeldoorn naar Berlijn.

Etappes
De tocht verloopt langs verschillende etappes van zo’n 125-175 km. Elke dag fietsen de deelnemers zo’n 6 tot 8 uur. “De eerste etappes kennen amper hoogtemeters en zijn daarom wat langer. Maar bij de laatste etappes moeten de fietsers flink op de pedalen. Daarom hebben we deze wat korter gemaakt,” vertelt Anna Koster.

Het hele verhaal van Coen lees je hier

Meer over de fietstocht op www.cycleparis.nl.