16
augustus
2017
|
02:00
Europe/Amsterdam

Cardiologen fietsen voor onderzoeksbudget erfelijke hartspierziekte PLN

Samenvatting

Negen cardiologen fietsenzaterdag 19 augustus vanuit Maastricht 1600 kilometer naar het European Society of Cardiology congres in Barcelona. Met de opbrengst van hun bijzondere prestatie financieren zij onderzoek naar de erfelijke hartspierziekte PLN.

Initiatiefnemer Pieter Doevendans, cardioloog en bestuurslid van het Netherlands Heart Institute: ‘Wij denken via PLN een behandeling voor meer zeldzame, erfelijke hartziekten te kunnen ontwikkelen. Onderzoeksbudget voor zeldzame ziekten zoals PLN is moeilijk te vinden, vandaar ons initiatief. Een oplossing voor deze erfelijke hartspierziekte is bereikbaar en we zullen hem ook vinden. We roepen iedereen op ons met een bijdrage te steunen via de website actie.hartstichting.nl/tourtegenerfelijkhartfalen.’

Groot succes

Dit is niet de eerste keer dat dit initiatief zal plaatsvinden. In de afgelopen 5 jaar werd al 500.000 euro ingezameld met fietstochten naar onder meer Parijs, Stockholm en Rome. Nieuw is dat Stichtinggenetische hartspierziektePLN en de Hartstichting de fietsende cardiologen zullen steunen. Samen investeren alle partijen de komende 5 jaar in onderzoek naar PLN.

PLN

De opbrengst zal gaan naar onderzoek naar PLN, een op dit moment onbehandelbare hartspierziekte die wordt veroorzaakt door een erfelijke mutatie in het DNA. Dragers van deze mutatie lopen een groot gezondheidsrisico dat zich kan uiten in zeer ernstig hartfalen, ritmestoornissen en plotseling overlijden. Het gaat om een zeldzame ziekte die vooral in Nederland voorkomt. Er zijn op dit moment in Nederland een kleine duizend dragers bekend. De impact op patiënten en hun families is enorm.

Lees verder over erfelijke hartspierziekten.

Terugkerend fiets-event

Dit prachtige initiatief willen de cardiologen de komende jaren voortzetten. Opdat de Hartstichting in samenwerking met de Stichtinggenetische hartspierziektePLN dit geld kan blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek naar PLN. In 2018 vindt de ESC plaats in München en in 2019 in Parijs.