05
juli
2018
|
18:48
Europe/Amsterdam

Bloeddrukverlagend medicijn met Valsartan uit de handel

Bron: Harteraad / Ilse Eijkmans

Belangrijk nieuws voor hart- en vaatpatienten die een bloeddrukverlagend medicijn met Valsartan gebruiken. 60% van de productie van dit medicijn wordt bij apotheken teruggeroepen. Tijdens de productie in China is het medicijn mogelijk besmet geweest met NDMA, een kankerverwekkende stof. Patienten die Valsartan gebruiken en vragen hebben, wordt geadviseerd contact op te nemen met hun zorgverlener. 

Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is de kans dat je daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen klein, zo laat een eerste Europese analyse zien. Het RIVM zegt dat de kans vergelijkbaar is met het extra risico op kanker als gevolg van het regelmatig eten van geroosterd vlees.

Niet direct stoppen met Valsartan
In het bericht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vinden patienten alle informatie over dit middel en een lijst met RVG nummers met Valsartan waar de vervuilde stof in zit. Het advies is om niet direct met het bloeddrukverlagende medicijn met Valsartan te stoppen.

Stel jouw vragen aan je zorgverlener
Patienten die vragen hebben, wordt geadviseerd contact op te nemen met zijn/haar zorgverlener die het middel heeft voorgeschreven.

Lees verder over het verlagen van een hoge bloeddruk