11
juni
2018
|
09:23
Europe/Amsterdam

Atletiekunie slaat handen ineen voor rookvrije sportaccommodaties

foto van persmoment gouden spike Leiden 9 juni2018

Afgelopen zaterdag vond de tweede wedstrijd van het baancircuit in de atletiek plaats, de Gouden Spike: een rookvrije editie bij Leiden Atletiek. Tijdens dit evenement maakte de Atletiekunie bekend dat ze zich inzet voor een Rookvrije Generatie. De Atletiekunie vindt het belangrijk om rookvrije sport te stimuleren bij alle atletiekverenigingen om op die manier sporters, en met name kinderen, een omgeving te bieden waar zij rookvrij kunnen opgroeien.

Rookvrije atletiek
Veel sportverenigingen in Nederland, waaronder de atletiekverenigingen, hebben de stap naar rookvrij al gezet. Momenteel is ongeveer 1 op de 5 atletiekaccommodaties reeds rookvrij. Met een rookvrije sportaccommodatie wordt de jeugd beschermd tegen de verleiding om te gaan roken en het schadelijke meeroken. Norbert Groenewegen, organisator Gouden Spike: Wij vinden het heel logisch dat de Gouden Spike een rookvrij evenement is. Zeker tijdens het sporten willen we kinderen het gezonde voorbeeld meegeven en daar wil de Gouden Spike graag aan bijdragen. Onze vereniging Leiden Atletiek staat helemaal achter de rookvrije afspraak en zal deze ook na het evenement blijven uitdragen.

Zien roken, doet roken
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die geconfronteerd worden met roken zelf ook eerder gaan roken. Hoewel een groot deel van de Nederlandse bevolking vindt dat roken en sporten niet samengaan, wordt op de tribune of op andere plekken op het sportterrein nog gerookt. De Atletiekunie wil dan ook graag bijdragen aan een Rookvrije Generatie: Met een rookvrij ‘Gouden Spike’ en structureel rookvrij Leiden Atletiek zijn we weer een stap dichter bij ons ultieme doel, namelijk een volledig rookvrij atletieklandschap. Onze kinderen hebben de toekomst, dus laten we hen deze zo gezond mogelijk gunnen door ze te laten sporten in de meest gunstige omstandigheden, aldus Pieke de Zwart, directeur Atletiekunie.

Rookvrije Generatie
De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Doel is rookvrij opgroeien vanzelfsprekend te maken. De sportvereniging is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. De ambitie is om zoveel mogelijk sportaccommodaties rookvrij te maken en hiermee het goede voorbeeld te -geven aan kinderen. Naast de Atletiekunie zijn ook de KNVB, KNHB en KNKV partner van de Rookvrije Generatie. “Samen met deze sportbonden zetten we grote stappen naar een rookvrije sport,” zegt Floris Italianer, voorzitter Alliantie Nederland Rookvrij. “Maar we zijn er nog niet. We roepen alle atletiekverenigingen in Nederland op om zich aan te sluiten bij het volledig rookvrij maken van atletiek. Zo krijgen we een écht gezonde omgeving om in te rennen, springen en speerwerpen.”