31
augustus
2017
|
02:00
Europe/Amsterdam

Anita Witzier reikt eerste Ster Tikkie uit aan ouders van Emma

Samenvatting

Dinsdagmiddag 29 augustus overhandigde Anita Witzier de eerste Ster Tikkie aan de ouders van overleden hartekind Emma in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. De Ster Tikkie is een afsluitende bedel voor aan de TikkieRing van kinderen met een hartaandoening die zijn overleden. Anita Witzier volgde de ouders en Emma in het WKZ tijdens haar programma “Anita Wordt Opgenomen”. Helaas is Emma toen na een zware hartoperatie overleden aan de gevolgen van een hartritmestoornis. 

Wat goed dat deze Ster Tikkie er nu is. Een hele mooie en waardevolle herinnering aan onze Emma en afsluiting van haar TikkieRing. - Ouders van Emma.

Ster Tikkie

De Ster Tikkie bestaat uit twee delen. De ene helft is voor aan de TikkieRing, de andere helft kan bijvoorbeeld aan een sieraard gehangen worden. Deze speciale Tikkie wordt samen met een gedichtje in een gesloten envelop gegeven aan de ouders in het ziekenhuis. Dit biedt ouders de mogelijkheid om het te openen op het moment dat zij daar aan toe zijn. Op de achterzijde van de kaart wordt verwezen naar ondersteuningsmogelijkheden, voor als daar behoefte aan is. 

De Ster Tikkie is ontwikkeld na behoeftenonderzoek (in 2016) onder ouders van een overleden hartekind. Hieruit bleek dat ouders graag een passende afsluiting wilden voor aan de TikkieRing in de vorm van een ‘laatste Tikkie’. De Ster Tikkie staat symbool voor het overlijden van het hartekind, het afsluiten van de TikkieRing en het behouden van een herinnering. 

TikkieRing

Om kinderen met een hartaandoening te steunen in het intensieve en vaak lange zorgtraject ontwikkelde De Hart&Vaatgroep samen met de Hartstichting het ondersteuningssysteem de TikkieRing. Kinderen met een hartaandoening krijgen een Tikkie na hun bezoek aan het ziekenhuis. Sommige kinderen hebben inmiddels al een grote hoeveelheid Tikkies aan hun TikkieRing verzameld. De TikkieRing met stoere bedels (Tikkies) en een online logboek helpt kinderen en ouders hun heftige en vervelende ervaringen te verwerken. De ring vertelt het persoonlijk verhaal van het kind. Meer informatie over de Tikkiering.