04
februari
2018
|
18:26
Europe/Amsterdam

Alliantie Nederland Rookvrij enthousiast over wetsvoorstel D66

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, verenigd in de Alliantie Nederland Rookvrij!, zijn enthousiast over het initiatiefwetsvoorstel van D66.

Met dit initiatiefwetsvoorstel krijgen verantwoordingsorganen (VO) meer instemmingsrecht op het gebied van beleggingsbeleid. In het VO zijn alle deelnemers van een pensioenfonds vertegenwoordigd. Vaak worden VO-leden verkozen via directe verkiezingen. Door deelnemers meer invloed te geven op het beleggingsbeleid, is de verwachting dat veel pensioenfondsen niet langer in tabak willen beleggen.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij!:
“Wij juichen dit initiatief van D66 van harte toe. Het merendeel van de Nederlanders wil helemaal niet dat hun pensioengeld wordt belegd in de tabaksindustrie. Door pensioendeelnemers een stem te geven, wordt hen de kans geboden om direct invloed uit te oefenen op het beleid van hun pensioenfonds. Het is dan een kwestie van tijd voordat nagenoeg alle pensioenfondsen in Nederland stoppen met beleggen in deze dodelijke sector."

Begin dit jaar nam pensioenfonds ABP het besluit om te stoppen met beleggen in tabak. “Een mooie en belangrijke stap die getuigt van leiderschap” aldus Italianer. ABP is verreweg het grootste pensioenfonds van Nederland als het gaat om belegd vermogen en de mondiale nummer vijf. Er zijn nog een paar honderd Nederlandse pensioenfondsen die nog niet het besluit hebben genomen om te stoppen met investeren in de tabaksindustrie.

Omvang van het probleem
Roken is verreweg de nummer één vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Jaarlijks sterven 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Wekelijks raken honderden kinderen verslaafd aan tabak. Niet voor niets zijn de meerderheid van de Nederlanders en het nieuwe kabinet voorstander van een Rookvrije Generatie: een maatschappij waarin niemand meer overlijdt aan de gevolgen van roken en kinderen rookvrij opgroeien.

Roken is geen vrije keuze, maar vanwege de sterke verslaving juist een beperking van die vrije keuze. Door de tabaksindustrie wordt zeer doelgericht een combinatie van giftige toevoegingen gebruikt die speciaal zijn ontwikkeld om te verslaven en het roken te vergemakkelijken. De meeste mensen beginnen met roken als kind en juist kinderen zijn extra gevoelig voor verslaving, die door de tabaksindustrie moedwillig wordt gecreëerd.