25
november
2019
|
14:47
Europe/Amsterdam

ADO maakt buurt hartveiliger dankzij AED aan buitenkant Cars Jeans Stadion

Sinds een aantal maanden heeft ADO Den Haag nu ook een AED aan de buitenmuur bij de hoofdingang van het Cars Jeans Stadion, naast de twee AED’s binnen in het stadion. Deze AED is aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. De AED is dag en nacht beschikbaar en kan zo levens redden bij een hartstilstand in de buurt van het stadion.

Onlangs, voorafgaand aan de wedstrijd tegen sc Heerenveen, bleek weer het belang van een beschikbare AED. Een supporter kreeg buiten het stadion een hartstilstand en is gereanimeerd met een AED. Met de komst van de AED aan de buitenkant van het stadion draagt ADO Den Haag bij aan een hartveiligere buurt.

Meer AED’s in woonwijken

De meeste hartstilstanden vinden in en rond het huis plaats (70%). Daarom is het belangrijk dat er in woonwijken voldoende dag en nacht beschikbare AED’s zijn, die kunnen worden ingezet via het reanimatie oproepsysteem HartslagNu.

ADO Den Haag roept mensen op om hun woonwijken hartveiliger te maken door samen met buurtbewoners een AED aan te schaffen. Iedereen kan kijken of er al een 24/7 beschikbare AED in de omgeving hangt. Is dat niet zo, dan is de aanschaf van een AED met buurtbewoners een goede optie. Dat kan via hartstichting.nl/aed.

Spelers volgen reanimatietraining

ADO Den Haag weet hoe belangrijk het is om een hartstilstand te kunnen herkennen en om te kunnen reanimeren. De spelers en staf van het eerste elftal kregen onlangs een reanimatietraining van de Hartstichting. Vorig jaar volgden zij ook zo’n training, waarna een oproep tot aanmelding als burgerhulpverlener volgde. Deze oproep leverde 173 nieuwe burgerhulpverleners op, waaronder Lex Immers!

Binnen 6 minuten

Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als je direct 112 belt en binnen 6 minuten begint met reanimeren en een AED inzet. De gemiddelde responstijd van een ambulance is 8 tot 10 minuten. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten sneller dan de ambulance. Daardoor kan de reanimatie sneller worden gestart en kan er sneller een schok met een AED worden toegediend. En dat geeft een betere kans op overleving.

De Hartstichting wil iedere buurt hartveiliger maken. Daarvoor zijn voldoende burgerhulpverleners en AED’s nodig die zijn aangemeld bij het oproepsysteem, HartslagNu. Dit systeem is gekoppeld aan 112 en stuurt burgerhulpverleners en een AED naar het slachtoffer. Zodat er altijd hulp is binnen zes minuten.

Nederland is het eerste land ter wereld met een fijnmazig en landelijk netwerk van geregistreerde burgerhulpverleners die kunnen worden opgeroepen bij een hartstilstand. In totaal zijn er nu al 20.000 AED’s aangemeld en 240.000 burgerhulpverleners. Om heel Nederland hartveilig te maken zijn er nog ruim 5.000 AED’s nodig, en een duurzame financiering van het oproepsysteem.