20
april
2017
|
02:00
Europe/Amsterdam

Actief bruin vet leidt tot minder slagaderverkalking dankzij meer en beter werkend HDL

Samenvatting

Het stimuleren van bruin vet door kou of door bepaalde medicijnen leidt tot minder slagaderverkalking. Actief bruin vet blijkt niet alleen het slechte cholesterol te verlagen, het zorgt ook voor meer en beter werkend HDL, het goede cholesterol. Dit blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en andere onderzoeksinstituten uit Europa en Amerika.

De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. De Hartstichting steunt dit onderzoek.

Bruin vet activeren

Onderzoekers in de groep van professor dr. Patrick Rensen activeerden bruin vet door kou en met bepaalde medicijnen. Ze ontdekten dat slagaderverkalking in de bloedvaten hierdoor afnam. Het goede cholesterol, het HDL, nam toe en daarbovenop werkte het aanwezige HDL ook beter. Het HDL kon daardoor meer cholesterol afvoeren naar de lever, waarna het cholesterol in de ontlasting kon worden afgevoerd.

HDL cholesterol verhogen en verbeteren

Dat actief bruin vet voor minder slagaderverkalking kan zorgen, was al langer bekend. Zo was al eerder ontdekt dat activatie van bruin vet het slechte cholesterol in ons bloed (LDL en VLDL) kan verminderen. De huidige resultaten laten zien dat actief bruin vet niet alleen slagaderverkalking kan terugdringen door het slechte cholesterol te verlagen, maar ook door HDL te verhogen en te verbeteren. Dit biedt aanknopingspunten voor nieuwe behandelingen tegen slagaderverkalking.

Meer informatie