09
april
2021
|
17:36
Europe/Amsterdam

56 miljoen euro voor onderzoek naar genezing chronische ziekten

Het Nationaal Groeifonds besteedt maximaal 56 miljoen euro aan onderzoek naar nieuwe therapieën om chronische ziekten te genezen. Dit maakte het kabinet vandaag bekend. Het geld gaat naar onderzoek naar behandelingen die het lichaam helpen beschadigd weefsel te herstellen. Deze investering kan op termijn grote betekenis hebben voor de behandeling van chronische aandoeningen, zoals hartfalen.

De investering kan de ontwikkeling van nieuwe therapieën versnellen. Regeneratieve behandelingen, behandelingen die het lichaam helpen zichzelf herstellen, zijn heel ingewikkeld en worden vaak per patiënt op maat gemaakt. Nu wordt het mogelijk verschillende biomaterialen, stamcellen en weefsels op grotere schaal te maken. Zo kunnen uiteindelijk grote aantallen patiënten geholpen én kosten bespaard worden.

Blijvend genezen
Patiënten met chronische aandoeningen zoals hartfalen krijgen levenslang behandelingen tegen hun klachten. Desondanks worden patiënten vaak steeds zieker. Alleen behandelingen die het lichaam écht genezen kunnen levenslange behandeling onnodig maken. Regeneratieve geneeskunde maakt gebruik van stamcellen, mini-organen, weefsels en slimme (bio)materialen, die het lichaam helpen schade blijvend te genezen.

Doorbraak
De Hartstichting investeert zelf al jaren in onderzoek om hartziekten echt te genezen. Floris Italianer, directeur Hartstichting: “Onze hoop is dat we chronische ziekten ooit blijvend kunnen genezen. Dit zou een enorme doorbraak betekenen voor talloze patiënten, zoals voor mensen met ernstig hartfalen, die niet lang meer te leven hebben. Deze investering is een belangrijke stimulans voor de regeneratieve geneeskunde en geeft hoop aan de vele mensen met chronische aandoeningen”.

Pilotfabriek
Het Nationaal Groeifonds heeft het bedrag toegekend aan RegMed XB. Binnen RegMed XB werkt de Hartstichting samen met onderzoeksinstellingen, overheden, provincies, gezondheidsfondsen en bedrijfsleven in Nederland en Vlaanderen om nieuwe behandelingen voor chronische ziekten te ontdekken. RegMed XB gaat met het geld een pilotfabriek opbouwen voor de ontwikkeling van regeneratieve therapieën.