23
januari
2019
|
19:00
Europe/Amsterdam

3 miljoen voor talentvolle wetenschappers

Hartstichting reikt voor 32e keer Dekkerbeurzen uit

Tien getalenteerde wetenschappers hebben vandaag een persoonlijke onderzoeksbeurs ontvangen van de Hartstichting. Zij doen komende jaren onderzoek naar hart- en vaatziekten. Bijvoorbeeld om het risico op een beroerte bij vrouwen beter te kunnen voorspellen, met behulp van een computerprogramma. Het is de 32e keer dat deze zogenaamde Dekkerbeurzen worden uitgereikt. De onderzoekers ontvangen in totaal een bedrag van bijna 3 miljoen euro.

Verschil maken
De Dekkerbeurzen zijn bedoeld om de carrières van toponderzoekers te stimuleren. Floris Italianer, directeur bij de Hartstichting: “We hopen dat deze talenten zich ontwikkelen tot patiëntgerichte leiders en onderzoekers, die ons helpen in de strijd tegen hart- en vaatziekten. We motiveren hen met hun onderzoek het verschil te maken in de spreekkamer of op de operatietafel van de hartchirurg.”

 

 

 

 

 

 

Op de foto, bovenste rij v.l.n.r.: Friso Rijnberg, Jessica Kiefte, Amanda Foks, Frances de Man. Onderste rij v.l.n.r.: Hine van Os, Thomas van Sloten, Michiel Winter, Jeannette Hofmeijer. Niet op de foto: Siroon Bekkering en Tom Seijkens.

Impact
Eerdere Dekkerbeurzen hebben geleid tot mooie resultaten. 1 op de 3 laureaten hebben met hun onderzoek bijgedragen aan betere medische richtlijnen, zoals die voor de behandeling van hartfalen. Van alle onderzoekers die de hoogste beurs hebben ontvangen, is de meerderheid (85%) hoogleraar geworden. Dat is niet alleen van belang voor de carrière van de onderzoeker, maar ook voor de ontwikkeling van het onderzoeksveld. Prof. Folkert Asselbergs (UMCU) en prof. dr. Dirk Jan Duncker (Erasmus MC) die respectievelijk in 2014 en in 2000 een Dekkerbeurs ontvingen, vertelden tijdens de uitreiking welke impact hun beurs heeft gehad op zowel patiënt als maatschappij.

Selectie
Voor de felbegeerde beurzen kwamen in totaal 72 aanvragen binnen. Bij de selectie van de beurzen wordt gekeken naar de kwaliteit van de onderzoeker én de kwaliteit van het onderzoek. De onderzoekers werken allemaal aan een universitair medisch centrum of universiteit. Met de kennis uit deze onderzoeken kunnen artsen hart- en vaatziekten in de toekomst eerder opsporen én beter behandelen. De onderzoeken beslaan een groot gebied. Bekijk onderstaande voorbeelden of ga naar het overzicht van alle laureaten en een samenvatting hun onderzoek.

  • Beurs: Senior Postdoc

Jessica Kiefte-de Jong, LUMC, Campus Den Haag, onderzoekt hoe artsen de juiste snaar kunnen vinden om patiënten echt gezonder te laten eten. Steeds meer mensen zijn te zwaar, en daardoor stijgt hun risico op hart- en vaatziekten.

  • Beurs: Arts in opleiding tot specialist

Tom Seijkens, Amsterdam Medisch Centrum, locatie AMC, zoekt naar een rem op onze afweer, om zo hart- en herseninfarcten te voorkomen. De rem mag niet te sterk zijn, want dan stijgt je risico op infecties, zoals een longontsteking.

Uitreiking
De beurzen zijn uitgereikt tijdens een feestelijke middag door patiënten met hart- en vaatziekten en mensen, die geld hebben opgehaald voor het onderzoek. De talentvolle onderzoekers lichtten kort en krachtig op toegankelijke manier hun onderzoek toe: Wat gaan ze doen met hun beurs? Wat willen ze dat hun onderzoek oplevert? En wat heeft de patiënt straks aan hun bevindingen?

Over de Dekkerbeurzen
De Dekkerbeurzen worden jaarlijks toegekend aan talentvolle wetenschappers op het gebied van hart- en vaatziekten. De beurzen zijn vernoemd naar wijlen dr. Bart Dekker, die van 1971 tot 1987 medisch directeur van de Hartstichting was. De afgelopen drie decennia heeft de Hartstichting in totaal 58 miljoen uitgereikt. Er zijn verschillende soorten Dekkerbeurzen, die aansluiten bij de fase van de carrière van een onderzoeker.