03
februari
2016
|
01:00
Europe/Amsterdam

200 studenten bedenken zorginnovaties voor de Hartstichting tijdens kick-off Slimmer Leven Challenge

Samenvatting

Op 17 februari ging de Slimmer Leven Challenge 2017 officieel van start met een kick-off dag. 200 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, Fontys Hogescholen en het Summa College gingen de uitdaging aan om nieuwe oplossingen in de zorg voor hartpatiënten te bedenken.

In gemengde teams is de combinatie van praktijkervaring en de nieuwste kennis een snelkookpan voor nieuwe ideeën. Dit resulteert in de meest uiteenlopende en creatieve innovaties voor de zorg.

Het is de vierde keer dat de Slimmer Leven Challenge wordt georganiseerd door Coöperatie Slimmer Leven 2020, Fontys Hogescholen, Summa College en Technische Universiteit Eindhoven. Dit jaar is er een samenwerking met de Hartstichting met als overkoepelende thema ‘het hart’.

Vraagstukken rond hart- en vaatziekten

Elke dag overlijden er in Nederland meer dan 100 mensen aan een hart- of vaatziekte en worden er meer dan 1000 mensen opgenomen in het ziekenhuis. De urgentie om deze aantallen terug te dringen is hoog.

Daarom presenteerde de Hartstichting drie vraagstukken waar de teams zich op konden focussen:

  1. Bewustwording van het risico van hart- en vaatziekten
  2. Stimuleren van een gezonde levensstijl bij hartpatiënten
  3. Verbeteringen van acute hulp bij hartfalen

Vervolgens gingen de teams aan de slag met brainstormen om de beste concepten te bedenken. Ze werden daarbij ondersteund door 30 experts uit het werkveld.

Dutch Technology Week

Aan het eind van deze dag werden de ideeën gepitcht en beoordeeld door een vakjury bestaande uit vertegenwoordigers van de overheid, de zorgwereld, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. De beste zes zorginnovaties gaan door naar de volgende fase. In deze fase worden de zes teams gedurende drie maanden getraind en begeleid door experts uit het werkveld om de innovatie verder uit te werken.

Aan het einde van de rit hebben alle teams een businessplan, een plan om de innovatie op de markt uit te rollen en de skills om de innovatie te pitchen. Tijdens de Dutch Technology Week vindt op 16 mei de finale plaats en bepaalt een jury welk team uiteindelijk de Slimmer Leven Challenge 2017 wint.

Zes finalisten

De zes zorginnovaties die de door mogen naar de volgende fases van de Slimmer Leven Challenge, en tijdens de Dutch Technology Week hun verder ontwikkelde innovatie mogen presenteren, zijn:

  1. Team Little Big Chefs: een campagne-idee waarbij kinderen samen met hun ouders op een aansprekende manier worden gestimuleerd om gezonder te koken
  2. Team Pressure Point: een apparaat dat bloeddruk meet op centrale en openbare punten, zoals bij een supermarkt, en steeds op andere plekken in het land staat
  3. Team Life App: samen met andere mensen in de omgeving wordt gezond eten en bewegen gestimuleerd als stok achter de deur
  4. Team Smart Brush: een tandenborstel die saturatie en hartslag meet. Na twee minuten kleurt de tandenborstel groen (goed) of geel (niet zo goed) en krijgt de gebruiker terugkoppeling van het resultaat via een applicatie
  5. Team Kloppend Hart: kinderen wordt geleerd hoe belangrijk het is om gezond te eten en te bewegen door middel van diverse spelletjes
  6. Team Het Hart is Het Leven: een Virtual Reality-bril die je meeneemt op reis door het lichaam zodat gebruikers zelf kunnen ervaren hoe hart- en vaatziekten eruit zien en wat er gebeurt

Hilde Meijs, directeur Summa Zorg: De Slimmer Leven Challenge bewijst hoe belangrijk en krachtig het is voor innovatie om in multidisciplinaire teams samen te werken.

Samenwerking bij innovatie

Hilde Meijs, directeur Summa Zorg en tevens voorzitter organisatieteam Slimmer Leven Challenge, licht toe:

“De Slimmer Leven Challenge bewijst hoe belangrijk en krachtig het is voor innovatie om in multidisciplinaire teams samen te werken. Studenten van Summa, Fontys en TU/e hebben in een intensieve samenwerking hele bruikbare en inventieve zorginnovaties voor de Hartstichting uitgewerkt in intensief overleg met experts uit de praktijk. De studenten hebben veel geleerd door ieder vanuit hun eigen invalshoek en ervaring de theorie en de praktijk samen te brengen.”