17
mei
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

1,2 miljoen Nederlanders onwetend over hoge bloeddruk en daarmee grotere kans op hart- of vaatziekte

Hartstichting roept mensen op regelmatig bloeddruk te meten

Veel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk hebben. En daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 jaar een hoge bloeddruk heeft en/of daar medicijnen voor gebruikt. Van hen weten 4 op de 10 niet, dat zij mogelijk tot een risicogroep horen. Het gaat om zo’n 1,2 miljoen Nederlanders. Zonder ingrijpen, zal dit aantal de komende jaren toenemen. Als de helft van de Nederlanders een gezondere bloeddruk weet te bereiken en behouden, kan dat in 2030 bijna 100.000 hart- en vaatpatiënten schelen. De Hartstichting roept daarom mensen vanaf 40 jaar op hun bloeddruk regelmatig te meten, ook als zij zich gezond voelen.

De Hartstichting wil met een publiekscampagne het regelmatig meten van de bloeddruk normzettend maken. Doel is mensen met een hoge bloeddruk eerder op te sporen en zo het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten een halt toe te roepen. Van 27 mei tot en met 8 juni worden hiervoor op veel openbare locaties, zoals bibliotheken, thuiszorgwinkels en supermarkten meetlocaties ingericht om mensen in staat te stellen gratis hun bloeddruk te laten meten. Naast de meting krijgen mensen hier adviezen over een gezonde leefstijl. Thuis de bloeddruk meten kan ook, of via de werkgever (via de Persoonlijke Gezondheidscheck). Alleen als de bloeddruk ernstig verhoogd is (vanaf een bovendruk van 180 mmHg), of herhaaldelijk hoger dan 140/90 mmHg, dan wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisartsenpraktijk.

Een hoge bloeddruk voel je niet
Hoge bloeddruk wordt ook wel een ‘stille aandoening’ genoemd. De vaten staan steeds onder een te hoge druk. Maar je voelt er meestal niets van. David Smeekes, huisarts werkzaam bij de Hartstichting: ”Mensen gaan vaak pas naar de dokter als ze klachten hebben. Maar bij een hoge bloeddruk heb je die vaak niet. Terwijl er ongemerkt wel schade kan ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen. Dit kan leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. De enige manier om erachter te komen of je bloeddruk gezond is, is door deze te meten. Er is nog steeds een grote groep mensen, die niet weet wat zijn of haar bloeddrukwaarden zijn, of die deze waarden al wat langere tijd geleden heeft laten meten. Terwijl de meeste mensen wel periodiek op een weegschaal staan of naar de tandarts gaan voor controle. Het zou net zo gewoon moeten zijn om je bloeddrukwaarden te kennen. Je bloeddruk geeft namelijk inzicht in je risico op een hart- of vaatziekte.”

Voorkomen
Als je een hoge bloeddruk hebt, kan je zelf veel doen om deze te verlagen. Door niet te roken, meer te bewegen, gewicht te verliezen en minder zout te eten bijvoorbeeld. Als je er op tijd bij bent, dan kun je blijvende schade door hoge bloeddruk zoveel mogelijk vermijden. Als de bloeddruk van de hele Nederlandse bevolking met 2 mmHg daalt, kunnen jaarlijks in Nederland 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten worden voorkomen. Hiervoor zouden mensen bijvoorbeeld 1/3 van hun dagelijkse zoutinname moeten verminderen.

Steeds meer chronische hart-of vaatziekten
Op dit moment telt Nederland bijna 1,4 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte, circa 725.000 mannen en 675.000 vrouwen. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren met 500.000 groeit naar ongeveer 1,9 miljoen in 2030. Dat betekent dat één op de zeven volwassen Nederlanders dan hart- of vaatpatiënt is. De zorgkosten (11,6 miljard euro in 2015) zullen daarmee verder stijgen. De toename van het aantal patiënten is deels te voorkomen als mensen met een verhoogd risico op hart- of vaataandoeningen eerder worden opgespoord.